Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ALOJA (Aloe vera)

ALOJA - ALOE VERA

Iz svoje nepoznane domovine se je aloja (latinsko ime Aloe vera), tako kot njene sorodnice, že pred mnogimi stoletji razselila po svetu. O njenih blagodejnih in lepotnih učinkih so marsikaj vedeli že Egipčani, Grki, Rimljani, Kitajci … Včasih je bila priljubljeno odvajalo, danes pa njen prečiščen sok, običajno v kupljenih pripravkih, radi uporabljamo kot krepčilo, saj izboljšuje presnovo, razstruplja, krepi imunsko odpornost telesa, uničuje viruse

Aloja je sočnica iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae), ki ni zahtevna za vzgojo, zato si lahko brez skrbi priskrbimo sadiko in jo imamo čez celo leto pri roki. Potrebuje le svetlobo in zelo malo vode. Od pomladi do jeseni je lahko na prostem, čez zimo pa bo zadovoljna na okenski polici – pa še kak podmladek bo nastal ob takšnem razkošju. Občasno odrezan list pa ji tudi ne škoduje, saj se je sposobna izredno hitro zaceliti!

V zunanjem delu suličastih, ob robovih rahlo bodečih listov, je učinkovina aloin, alkaloid, ki deluje močno odvajalno. Iz listov delajo tinkture in kapsule v katerih je v prah zmlet list, ki jih uporabljamo kot odvajalo pri močnem zaprtju. V notranjosti lista pa je prozoren gel, ki ga lahko po potrebi tudi sami uporabimo.

Alojin gel je anestetik, saj vsebuje encim, ki lajša bolečine, je antibiotik in deluje kot prva pomoč pri manjših opeklinah, zato vedno, kadar se opečemo v kuhinji, odrežemo košček alojinega lista, ga prerežemo in z njegove notranjosti postrgamo gel, ki ga vsaj trikrat dnevno nanesemo na opeklino. Prav tako nas bo gel aloje zaščitil pred sončnimi opeklinami, če ga nanesemo na kožo, saj blokira UV žarke, hkrati pa sproži proces obnavljanja kože. Gel aloje lajša tudi druge težave s kožo, kot so akne, prhljaj, suha koža, lišaji, nekatere vrste dermatitisa, luskavica …

V gelu aloje je kar 99 % vode, ostali odstotek pa predstavlja več kot 70 različnih substanc kot so vitamini (A, C, E, nekaj vitaminov iz B skupine, folna kislina …), encimi, minerali (Na, Mg, Zn, K, Cu, Fe …), aminokisline, sladkorji, esencialne maščobne kisline, odvajala … Pa vendar, kljub temu da so te sestavine večinoma prisotne le v sledovih, so tako zelo učinkovite ravno zaradi medsebojnega, sinergičnega delovanja. Zraven antibakterijskega in antivirusnega delovanja je aloja koristna tudi pri preveč razbohoteni kandidi, pomaga pa tudi pri artritisu, slabi presnovi

Zato kar pogumno, prav nič ne bo narobe, če mesnat list odtrgamo pri listnem dnu, ga po dolgem prerežemo in iz njega nežno postrgamo prozoren alojin gel. Tudi, če ga ne bomo užili, ga lahko nanesemo na kožo ali lasišče. Gel je precej sluzast in lepljiv.

Tudi če težav s kožo nimamo, zelo priporočam 15-minutno hladno masko z gelom aloje na obrazu, vratu in dekolteju, saj je zelo malo svežih rastlin, ki bi nam v tako kratkem času tako učinkovito osvežile in hidrirale kožo, kot to naredi Aloe vera. Seveda ne pozabimo tudi na roke. Koža bo osvežena, kot že dolgo ne. Aloe vera pospešuje nastajanje fibroblastov v koži, ki so potrebni za obnovo kolagena, elastina in preprečevanje gub. Zmanjšuje tudi tvorbo pigmentnih madežev, ki se pojavijo na koži kot posledica staranja.

Nikoli ne uporabljamo suhega, uvelega lista z rastline. List, ki ga odrežemo, mora biti svež in zdrav. Alojin gel, ki ga izločimo, hitro izgublja svojo sestavo in učinkovitost.

Kar se tiče konzerviranja gela aloje za notranje uživanje, kot krepčilni tonik, je zadevo bolje prepustiti strokovnjakom. Oni vedo, kako alojin gel termično obdelati, sterilizirati in konzervirati. Ta gel se nato dodaja v pijače, kreme, tonike, tabletke … Da je gel varno konzerviran in kot tak lahko pridobi tudi ustrezen certifikat, morajo izdelki iz njega vsebovati točno količino določenih substanc iz aloje, prav tako pa tudi ustrezne dodatke.

Kadar bi želeli uživati svež gel iz lastne aloje, pa moramo odrezati svež list, postrgati vsebino in ga nato dodati zelenjavnim ali sadnim smutijem, jogurtom, kašam …

Veliko se uporablja tudi vrsta aloje, katere rast je malo počasnejša od Aloe vera in se uporablja kot pomoč pri zdravljenju raka, v kombinaciji z medom in žganjem. To je Aloe arborescens. O njej v svojih knjigah veliko piše brazilski pater Romano Zaga.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ALOJE
 
  • Recept za sok z gelom aloje:

Odrežemo srednje velik sočen list aloje ter postrgamo gel iz notranjosti. Gel pomečkamo z vilicami in dodamo soku treh pomaranč. Pustimo stati 5 minut, da se gel malo prepoji z okusom pomaranče in popijemo.

  • Recept za jogurt z gelom aloje:

Navadnemu jogurtu dodamo narezan mango, kivi ali kakšno drugo sadje, malo rozin in gel, postrgan s četrtine lista aloje in uživamo.

  • Recept za smoothie z alojo:

Potrebujemo polovico banane, sok dveh pomaranč, cel list aloje, ki mu odrežemo le rob z bodicami in dva stebla zelene. Vse sestavine zmeljemo v močnem blenderju. Uživamo v svežem smutiju.

  • Recept za alojino masko za obraz za izsušeno kožo:

Gel iz enega lista aloje pomešamo z dvema žlicama navadnega jogurta in žličko medu. Nanesemo na obraz ter dekolte in pustimo delovati 15 minut.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!