Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ANGELIKA (Angelica archangelica)

ANGELIKA, ZDRAVILNI GOZDNI KOREN - ANGELICA ARCHANGELICA

Angelika ali zdravilni gozdni koren (latinsko ime Angelica archangelica) je pripadnica velike družine kobulnic (Apiaceae). To izjemno aromatično kobulnico so stari narodi zelo cenili kot zdravilo za različne bolezni. Njeno latinsko ime povezujejo z dejstvom, da cveti okoli Mihelovega, praznika nadangela Mihaela, zaščitnika, ki naj bi razodel ljudem njeno varovalno moč pred zlimi silami.

Rada ima vlago, zato najbolje uspeva ob vlažnih rečnih bregovih, močvirnatih travnikih in na senčnih predelih ob robovih gozdov. Je dvoletnica, ki se sama zaseje, njeno seme pa zelo hitro izgublja kaljivost. Zacveti v drugem letu, a če ji cvetove odstranjujemo, lahko podaljšamo njeno življenjsko dobo še za kakšno leto.

Njene velike in lepe kobule lahko posušimo in jih uporabimo kot dekoracijo v šopkih ali potpurijih. Cvetna stebla so visoka tudi 2 metra in več. So votla, vzdolžno brazdasta in z modrikastim poprhom. Listi so pernati, spodaj veliki, po steblu manjši, s spodnje strani nežno modrikasti, sicer zeleni. Rjava korenina zelo prijetno diši in je sprva sladkastega okusa, nato pa ostrega in grenkega. Korenino izkopavamo pozno jeseni ali zelo zgodaj spomladi, po prvem letu, vendar je potrebno označiti, kje se nahaja.

Angelika zelo dolgo ohrani svojo aromo. Mlada in sveža stebla angelike lahko kandiramo. Tudi listi se lahko uporabijo za čaje (zdravljenje prehladov in prebavnih motenj) ali kot kuhinjska začimba v kompotih ali majoneznih omakah. Naberemo jih pred cvetenjem, dodajamo jih lahko tudi dobrodejnim kopelim za sproščanje. Plodove nabiramo jeseni in jih dobro posušimo.

Listi in plodovi angelike vsebujejo zelo fina eterična olja. Zraven eteričnih olj pa angelika, predvsem v korenini, vsebuje še druge pomembne zdravilne učinkovine kot so smole, grenčine, organske kisline …

Angelika vsebuje veliko snovi, ki delujejo kot zaviralci kalcijevih kanalčkov. Zaviralci kalcijevih kanalčkov so pomembna vrsta zdravil za uravnavanje krvnega tlaka. Nekaj teh pomembnih blokatorjev použijemo tudi iz njenih sorodnic kot so korenje, peteršilj, janež, koper, zelena, pastinak … Pomembno je, da uživamo veliko rastlinske hrane, tudi kobulnic, saj na ta način zmanjšujemo možnosti nekaterih srčnih obolenj (angina pektoris, aritmije, infarkt …)

Angeliko uporabljamo kot dodatek zdravljenju pri boleznih prebavil, največ proti napenjanju, za povečanje teka, uspešna je pri želodčnem katarju, oziroma vnetju želodčne sluznice, vnetjih črevesja, pri napetem trebuhu, pospešuje dejavnost ledvic. Pospešuje tudi izkašljevanje ob boleznih pljuč in grla. Pater Ašič piše, da pomirja migreno in živce, preprečuje pretirano znojenje in preganja vrtoglavico.

Po TKM (tradicionalni kitajski medicini) je angelika znana kot zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci najbolj cenjeno zaradi svojih izjemnih učinkov pri zdravljenju ženskih reproduktivnih težav. Njena narava je sladka, trpka, grenka in topla. Vpliva na meridiane srca, jeter in vranice.

Taoistične mojstrice iz rodu Belih tigric jo redno uživajo, da si zagotovijo redno pomlajevanje, hormonsko ravnovesje in lepoto. Angelika pomaga okrepiti vranico, ki je pri ženskah zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij, izčrpana.

Sodobne raziskave so pokazale, da je korenina angelike bogata s fitoestrogenom. Fitoestrogeni so skupina rastlinskih učinkovin, ki delujejo enako kot estrogen. Kot adaptogena rastlina deluje v obe smeri, in sicer zadrži izločanje estrogena, če ga je preveč, ali pa spodbudi njegovo izločanje, kadar ga je premalo. V rodnem obdobju se jo uživa od ovulacije do menstruacije, v času menopavze pa dnevno, a z rednimi presledki.

Vsebuje tudi veliko rastlinskih spojin, ki pomagajo povečati proizvodnjo belih krvničk in s tem pomagajo telesu k zmanjšanju vnetij. Ker imajo korenine tudi pomirjevalne, oziroma spazmolitične lastnosti, jih lahko uporabimo za zdravljenje visokega pritiska, srčne aritmije in bolečin v prsih. Učinkujejo na sproščanje gladkih mišic in širijo žile v njih, kar izboljša prekrvavitev in srčni utrip.

Angeliko uporabljamo v manjših količinah. Povečuje občutljivost na sončne žarke, zato se po uporabi pripravkov iz angelike nekaj ur ne izpostavljamo soncu.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ANGELIKE
 
  • Recept za čaj z angeliko, ki ogreva in krepi:

Za zeliščno mešanico potrebujemo 50 g svete bazilike tulsi in 10 g korenine angelike. Čajno žličko mešanice posušenih zelišč prelijemo z 200 ml vrele vode, po petih minutah precedimo in pijemo enkrat dnevno.

  • Recept za angelikino vino:

60 g narezane korenine angelike in 10 g semen komarčka namočimo v litru belega vina. Čez dva dni precedimo. Ob težavah z želodcem in prebavo po potrebi popijemo po 1 jedilno žlico tega vina.

  • Recept za čaj, ki pospešuje potenje in izločanje seča:

1—2 čajni žlički strtih semen angelike prelijemo z 250 ml vrele vode in čajni poparek po 5—10 minutah precedimo. Pijemo trikrat na dan po eno skodelico sveže pripravljenega toplega čaja.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!