Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

KOLMEŽ (Acorus calamus)

[:sl]Pravijo, da se je kolmež razširil po Sloveniji ob vpadih Turkov. O njegovi tisočletni uporabi pričajo staroperzijski spisi, tudi na Kitajskem in v Indiji je bil že dolgo pred našim štetjem cenjena rastlina.

V kitajski zeliščarski knjigi se imenuje podaljševalec življenja. Njegova uporaba se je razširila je po vsej Evropi in v ljudskem zdravilstvu so ga uporabljali za razne prebavne motnje, zunanje pa kot kopeli pri vseh vrstah slabotnosti odraslih in dojenčkov.

Udomačil se je v močvirjih, velikih mlakah in drugih počasi tekočih in stoječih vodah. Njegove korenike nabiramo zgodaj spomladi, preden iz njih poženejo listi ali zelo pozno jeseni. Meni je vsekakor zgodnje pomladanski čas (konec februarja, marca), ko se v korenikah vse pripravlja za nov zagon, veliko ljubši čas, za nabiranje le-teh. Koreniko potegnemo iz vode in jo dobro očistimo, olupimo, na drobno narežemo ali zmeljemo in hitro posušimo. Korenika je rjavkaste barve, znotraj pa bela, gobasta in mehka. Kolmež je trajnica, spomladi iz korenike poženejo do meter dolgi sabljasti listi in trirobo steblo, iz katerega izrašča okoli 10 cm dolg betič, na katerem so gosti, drobni in nevpadljivi zeleni cvetovi.

Korenika vsebuje grenčino akorin in nekaj drugih spojin in pa eterično olje, ki vsebuje strupeno spojino azaron, zaradi katere kolmež ne smemo predolgo uporabljati, pa še to le v obliki kure, oz. le občasno, po potrebi. Nosečnice in doječe mamice naj se mu izogibajo. Azaron ima dober pomirjevalni učinek, hkrati pa se pojavlja sum, da deluje rakotvorno. Tudi pri driskah kolmeža ne uporabljamo.

Sicer pa je kolmež odlična droga, če jo jemljemo le takrat, ko to potrebujemo in krajši čas. Kolmeževa korenika se uporablja predvsem pri želodčnih težavah, ob katarju, oslabelosti želodca, pri pomanjkanju teka, pri odporu do jedi, pri slabi prebavi. Pospešuje tudi izločanje vode, uredi izločanje in odtok žolča, odpravlja napetosti v trebuhu. Uravnava oz. odpravlja vse presnovne motnje ob tem pa okrepi krvni obtok in izboljša kri. Izboljša se tudi delovanje žlez in okrepi mišičevje prebavnega trakta. Ustali se tudi premočno ali pa preslabo izločanje želodčne kisline. Je najboljši tonik za prebavni trakt, predvsem pri ljudeh, pri katerih so prebavne težave živčnega izvora. Izboljšanje prebave, pa kot vsi vemo, ima vpliv na izboljšanje našega celotnega počutja. Čaj krepi tudi spomin. Tudi pri oslabelih dlesnih, si ustno votlino izpiramo z kolmeževim čajem. V ljudskem zdravilstvu so uporabljali kolmeževe obkladke pri ognojkih in raznih čirih. Z močnim čajem pa so odpravljali uši. Z v prah zmleto koreniko, ki jo v majhnih količinah posujemo po hrani za živali, spodbujamo tek tudi pri njih.

Včasih so se odvajali kajenja s pomočjo žvečenja kolmeževih korenik, saj je kadilca sililo na bruhanje in tako se je kajenja odvadil.

Če čaj iz kolmeževih korenik dodajamo kopeli, to pomaga pri živčnih nespečnostih in tudi pri ženskih bolečinah v trebuhu. Za takšno kopel zavremo pol kilograma korenik v 5 litrov vode, pustimo stati pol ure in dodamo topli vodi. Nato se v tej grenki kopeli kopamo 20 minut. Takšne kopeli pomagajo tudi pri slabi prekrvljenosti nog in rok, saj spravljajo v red krvni obtok.

Priprava čaja iz kolmeževe korenike:

Čajno žličko drobno narezane korenike namakamo 8 ur v mrzli vodi in popijemo po potrebi, ali pa jo prelijemo z vrelo vodo in po petih minutah precedimo.

Kolmeževo vino:

20 g korenike namakamo v litru vina 6 tednov. Nato precedimo. Pijača krepi celotno telo, predvsem pa oslabel želodec.

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!