Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

NAVADNA KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus)

NAVADNA KONOPLJIKA

Navadno konopljiko se uporablja v namene zdravljenja že stoletja. Hipokrat je prvi, ki je pisal o njeni uporabi. Uporabljali so jo za sedeče kopeli pri boleznih maternice. Tudi v srednjem veku so jo uporabljali za lajšanje ženskih težav.

Sredi dvajsetega stoletja pa so naredili prve klinične raziskave o njenih učinkih na ženski hormonski sistem in tako ponovno prihaja v uporabo, iz naše domače zeliščne lekarne.

Navadna konopljika je prezimno trdno drevo ali grm, ki zraste tudi do šest metrov. Uvrščamo jo v družino verbenovk (sporiševk). Samoniklo velikokrat najdemo ob morju, ob potokih in grmovnatih živih mejah po vsem Sredozemlju in vse do Azije, uspeva pa tudi pri nas. Listi so dišeči, dlanasto deljeni in temno zelene barve in rastejo na štirirobih, žilavih vejah. Zelo so podobni listom konoplje. Ob koncu poletja se v visokih cvetnih klasih pojavijo grozdi posebno aromatičnih, belih, roza ali modrikasto-vijoličnih cvetov. Iz njih se pojavijo majhni, okrogli plodovi ostrega in specifičnega okusa, ki spominja na poper. Nabiramo jih šele novembra, ko so zreli. Uspeva na zelo sončnih legah, zelo rada ob zidovih, v lahki, dobro odcedni, rahlo kisli zemlji. Lahko jo sejemo ali grebeničimo spomladi, s potaknjenci pa jo razmnožujemo zgodaj jeseni. Iz njenih vej se lahko spletajo košare, z ostrimi semeni pa začini tudi pecivo.

Imenujemo jo tudi meniški poper, saj so jo gojili v samostanskih vrtovih in jo zaradi plodov pekočega okusa uporabljali v kuhinji namesto takrat zelo dragega popra. Verjeli so tudi, da bodo z njeno pomočjo lažje prenašali spolno vzdržnost (njeno latinsko ime pomeni čisto jagnje). Hkrati pa so poznali zdravilni učinek konopljike pri boleči menstruaciji in njenem izostanku. Navadna konopljika je zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu. S poskusi so ugotovili, čeprav način delovanja še vedno ni pojasnjen, da deluje na žlezo hipofizo in preko nje na izločanje spolnih hormonov pri ženskah. Predvsem uravnava razmerje med estrogenom in progesteronom. Hkrati pa znižuje količino hormona prolaktina, ki se prekomerno izloča predvsem zaradi stresa in spodbuja mlečne žleze, s tem pa tudi bolečine v dojkah. Z znižanjem prolaktina v krvi se običajno normalizira tudi funkcija jajčnikov. Vendar, da ne bo pomote, konopljika ni hormon, niti ne vsebuje hormonov. Zaradi njenega delovanja na hormone pa jo uporabljamo pri anomalijah menstruacije in PMS, kot so občutljivost in razdražljivost, napetost in bolečine v prsih. Na osnovi kontrolirane klinične raziskave na bolnicah, ki niso mogle zanositi, se je odpravila sterilnost z jemanjem konopljike v več kot polovici primerov. Konopljika lahko pomaga tudi pri glavobolih in depresijah, ki izvirajo od »ženskih« težav in predmenstrualnih napetosti. Jemanje preparatov iz navadne konopljike pa lahko zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet in poviša krvni tlak. Zato je ob jemanju oralne kontracepcije, kot tudi ostalih hormonskih pripravkov ne jemljemo v nobeni obliki. Nasprotno, pa nam ob prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet, pomaga ponovno vzpostaviti normalno ravnovesje hormonov v telesu. Tudi med nosečnostjo in dojenjem je ne uživamo. Prav tako so možni redke, a resne alergijske reakcije z otekanjem obraza, oteženim požiranjem in oteženim dihanjem. Možne so tudi kožne alergijske reakcije, kot so izpuščaji, srbež, glavobol, omotičnost, slabost.

Za lajšanje simptomov menopavze lahko poskusimo s posušenimi plodovi navadne konopljike, ki nekako normalizirajo dejavnost spolnih hormonov. Začetek menopavze določimo za nazaj, ko je ženska najmanj dvanajst mesecev brez menstruacije, torej menopavza označuje zadnjo menstruacijo v življenju. V tem obdobju in še nekaj let prej in potem, se ruši usklajeni hormonski mehanizem v telesu. Menstruacije postanejo močne, neredne ali izostajajo. Ob izostanku menstruacije se lahko ob jemanju navadne konopljike ponovno pojavi krvavitev. Pomaga tudi pri vročinskih oblivih, občutku tesnobe in depresiji. Učinkovine v semenih navadne konopljike delujejo sinergijsko in so bolj učinkovite kot izolirani izvlečki posamičnih učinkovin. In kot veliko zdravilnih rastlin tudi konopljika ne učinkuje takoj, zato je potrebna daljša, nekaj tedenska uporaba izvlečkov rastline.

Priprava čaja: 1 žličko strtih plodov kuhamo 5 minut in popijemo po eno skodelico trikrat dnevno.

Tinktura navadne konopljike: 100 g navadne konopljike prelijemo z 500 ml alkohola.

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!