Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

NAVADNA KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus)

NAVADNA KONOPLJIKA - VITEX AGNUS-CASTUS

Navadna konopljika (latinsko ime Vitex agnus-castus) se v namene zdravljenja uporablja že stoletja. Hipokrat je prvi, ki je pisal o njeni uporabi. V preteklosti so jo uporabljali za sedeče kopeli pri boleznih maternice. Tudi v srednjem veku so jo uporabljali za lajšanje ženskih težav.

Sredi dvajsetega stoletja pa so naredili prve klinične raziskave o njenih učinkih na ženski hormonski sistem in tako ponovno prihaja v uporabo, iz naše domače zeliščne lekarne.

Navadna konopljika je prezimno trdno drevo ali grm, ki zraste tudi do šest metrov. Uvrščamo jo v družino verbenovk, oziroma sporiševk (Verbenaceae). Samoniklo velikokrat najdemo ob morju, ob potokih in grmovnatih živih mejah po vsem Sredozemlju in vse do Azije, uspeva pa tudi pri nas.

Listi so dišeči, dlanasto deljeni. So temno zelene barve in rastejo na štirirobih, žilavih vejah. Zelo so podobni listom konoplje. Ob koncu poletja se v visokih cvetnih klasih pojavijo grozdi posebno aromatičnih belih, roza ali modrikasto-vijoličnih cvetov. Iz njih nastanejo majhni, okrogli plodovi ostrega in specifičnega okusa, ki spominja na poper. Nabiramo jih šele novembra, ko so zreli. Uspeva na zelo sončnih legah, zelo rada ob zidovih, v lahki, dobro odcedni, rahlo kisli zemlji. Lahko jo sejemo ali grebeničimo spomladi, s potaknjenci pa jo razmnožujemo zgodaj jeseni.

Iz njenih vej se lahko spletajo košare, z ostrimi semeni pa začini tudi pecivo. Imenujemo jo tudi meniški poper, saj so jo gojili v samostanskih vrtovih in jo zaradi plodov pekočega okusa uporabljali v kuhinji namesto takrat zelo dragega popra. Verjeli so tudi, da bodo z njeno pomočjo lažje prenašali spolno vzdržnost (njeno latinsko ime pomeni “čisto jagnje”).

Hkrati pa so poznali zdravilni učinek navadne konopljike pri boleči menstruaciji in njenem izostanku. Navadna konopljika je zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu. S poskusi so ugotovili, čeprav način delovanja še vedno ni pojasnjen, da deluje na žlezo hipofizo in preko nje na izločanje spolnih hormonov pri ženskah.

Uravnava predvsem razmerje med estrogenom in progesteronom. Hkrati pa znižuje količino hormona prolaktina, ki se prekomerno izloča predvsem zaradi stresa in spodbuja mlečne žleze, s tem pa povzroča tudi bolečine v dojkah. Z znižanjem prolaktina v krvi se običajno normalizira tudi funkcija jajčnikov.

Vendar, da ne bo pomote, navadna konopljika ne vsebuje hormonov. Zaradi njenega delovanja na hormone pa jo uporabljamo pri anomalijah menstruacije in simptomih PMS, kot so občutljivost in razdražljivost, napetost in bolečine v prsih. Na osnovi kontrolirane klinične raziskave neplodnosti na bolnicah, ki niso mogle zanositi, se je odpravila sterilnost z jemanjem konopljike v več kot polovici primerov.

Navadna konopljika lahko pomaga tudi pri glavobolih in depresijah, ki izvirajo iz »ženskih težav« in predmenstrualnih napetosti. Jemanje preparatov iz navadne konopljike pa lahko zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet in poviša krvni tlak. Zato je ob jemanju oralne kontracepcije, kot tudi ostalih hormonskih pripravkov, ne jemljemo v nobeni obliki. Nasprotno, pa nam ob prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet, pomaga ponovno vzpostaviti normalno ravnovesje hormonov v telesu.

Tudi med nosečnostjo in dojenjem je ne uživamo. Prav tako so možne redke, a resne alergijske reakcije z otekanjem obraza, oteženim požiranjem in oteženim dihanjem. Možne so tudi kožne alergijske reakcije, kot so izpuščaji, srbež, glavobol, omotičnost ali slabost.

Za lajšanje simptomov menopavze lahko poskusimo s posušenimi plodovi navadne konopljike, ki normalizirajo dejavnost spolnih hormonov. Začetek menopavze določimo za nazaj, ko je ženska najmanj dvanajst mesecev brez menstruacije, torej menopavza označuje zadnjo menstruacijo v življenju. V tem obdobju in še nekaj let prej in potem, se ruši usklajeni hormonski mehanizem v ženskem telesu. Menstruacije postanejo močne, neredne ali izostajajo. Pri izostanku menstruacije se lahko ob jemanju navadne konopljike ponovno pojavi krvavitev.

Pomaga tudi pri vročinskih oblivih, občutku tesnobe in depresiji. Učinkovine v semenih navadne konopljike delujejo sinergijsko in so bolj učinkovite kot izolirani izvlečki posamičnih učinkovin. In kot veliko zdravilnih rastlin, tudi konopljika ne učinkuje takoj, zato je potrebna daljša, nekaj tedenska uporaba izvlečkov rastline.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO NAVADNE KONOPLJIKE
 
  • Recept za pripravo čaja iz navadne konopljike:

1 žličko strtih plodov kuhamo 5 minut v 250 ml vode in popijemo po eno skodelico toplega in sveže pripravljenega čaja trikrat dnevno.

  • Recept za pripravo tinkture iz navadne konopljike:

100 g semen navadne konopljike prelijemo s 500 ml 50 % alkohola. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati tri tedne v dobro zaprti stekleni posodi ali kozarcu za vlaganje. Vmes mešanico večkrat pretresemo. Po tem času tinkturo precedimo, nalijemo v temno stekleničko in uživamo 15—30 kapljic dvakrat dnevno.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!