Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

PRAVA KAMILICA (Chamomilla recutita)

PRAVA KAMILICA - CHAMOMILLA RECUTITA

Na negnojenih, zapuščenih njivah in vrtovih se rada razbohoti nežna enoletnica, zdravilna rastlina in dišavnica, ki jo poznamo pod imenom prava kamilica (latinsko ime Chamomilla recutita ali Matricaria recutita). Na 20—50 cm visokih, golih in razvejanih steblih najdemo izbočene cvetne koške značilnega prijetno sladkega medenega vonja. Vsako koškasto socvetje je obdano z vencem belih obrobnih jezičastih lističev z votlo stožčasto sredico, v kateri je štiristo do petsto majhnih rumenih cevastih cvetov. Listi kamilice so ozki in pernati s koničastimi vrhovi.

Kamilica je občutljiva na gnojila in druge kemične snovi v zemlji. Za uporabo je ne nabiramo, če raste na pognojeni zemlji. Kadar divje raste na zapuščenih njivskih predelih, vsebuje največ eteričnih olj in zdravilnih učinkovin. Cveti od maja do avgusta. Pravo kamilico uvrščamo v družino nebinovk (Asteraceae).

Nabiramo jo ob sončnih dneh, saj ob vlažnih in oblačnih dnevih cvetni koški vsebujejo manj eteričnih olj, pa tudi posušiti se jih ne da tako lepo. Suhe kamilice nase rade vežejo vlago, tako da jih moramo dobro posušene tudi skrbno hraniti v neprodušno zaprti posodi in na temnem mestu.

Glavna zdravilna učinkovina v kamilici je njeno eterično olje. Eterično olje kamilice je temno modre barve, kar je posledica dobrodejne spojine, imenovane azulen. Več je v rastlini eteričnega olja in azulena, bolj učinkovito bo njeno protivnetno delovanje. Seveda so v kamilici še druge koristne učinkovine, ki združene s sinergijskim delovanjem pomagajo pri lajšanju različnih tegob in s tem ugodno učinkujejo na naše zdravje.

Prava kamilica je vsestransko uporabna aromatična rastlina, kar potrjuje tudi dejstvo, da je eno najbolj poznanih in uporabljanih zdravilnih zelišč. Grenke učinkovine kamilice spodbujajo prebavo in blažijo slabost ter pomirjajo trebušne krče. Uporabimo jo lahko za lajšanje vseh mogočih težav z želodcem in črevesjem, od krčev v prebavilih, katarjev, napenjanja, bruhanja, črevesnih težav in vnetja prebavil, pa tudi kot pomoč za zdravljenje težav s slabšo prebavo, oslabelimi jetri ter ledvicami.

Olajšala nam bo tudi težave ob prehladih in gripah, saj prispeva k sprostitvi dihalnih poti, pomirja suh kašelj in draženje v zgornjih dihalih – v ta namen si lahko s kamiličnim čajem pripravimo dobrodejno parno kopel. Kamilica pospešuje celjenje ran, lajša vnetja in okužbe kože in sluznic ter deluje protibakterijsko. Ima tudi blag pomirjujoč učinek na živčni sistem, kar pripomore k ohranjanju globokega in mirnega spanca.

Spazmolitično delovanje kamilice je koristno tudi za ženske reproduktivne organe, saj pomirja in blaži menstrualne krče. Uživanje čaja kamilice zelo ugodno učinkuje na težave ob menstruaciji. Z obkladki iz kamiličnega čaja, skupaj z namočenimi cvetovi kamilice, ki jih polagamo na trebuh, si lahko še dodatno pomagamo.

Nekaj pesti kamiličnih cvetov lahko zavremo v treh litrih vode in ta močan kamilični čaj dodamo kopeli, s katero lajšamo težave z vnetim mehurjem, materničnimi krči, nečisto ali srbečo kožo in kožnimi vnetji, prekomernim potenjem nog … Takšna kopel bo okrepila celoten organizem. Obkladke iz kamilice lahko dajemo tudi na rane, opekline in razjede, pripravimo pa si lahko tudi inhalacije.

Ker je delovanje kamilice zelo blago in nežno, je njena uporaba varna in primerna tudi za otroke. Pozorni moramo biti le v primeru, da imamo alergijo na košarice (vratič, rman, arnika, ognjič…). Uporaba pripravkov iz kamilice je primerna tudi za nego naših hišnih ljubljenčkov (v obliki mazila, tinkture in obkladkov ob vnetjih, dodajanje cvetov ali čaja k prehrani ob težavah s prebavo …).

Močan kamilični čaj lahko uporabimo tudi za čiščenje nečiste in vnete kože ali kot dobrodejno kopel za lase in lasišče. Če si bomo s kamiličnim čajem pripravili domačo ustno vodico, nam bo pomagal tudi pri odpravljanju neprijetnega zadaha, saj kamilica uničuje mikrobe. Grgranje in žvrkljanje kamiličnega čaja bo pomagalo pri pomirjanju ter celjenju vnete sluznice ustne votline, grla in žrela.

Čaj kamilice lahko uporabljamo tudi v gospodinjstvu kot blago čistilno sredstvo, ki preganja neprijetne vonjave. Izvlečki iz kamilice so odličen dodatek v kozmetičnih izdelkih za nego mastne in mešane kože, saj nanjo delujejo protivnetno, pomirjujoče in blagodejno. Nežno adstringentno delovanje kamilice bo imelo ugoden občutek tudi na široke kožne pore, saj bo pomagalo pri njihovem oženju. Eterično olje kamilice lahko dodamo kremam za obraz ali mešanici olj, ki so primerna za nego mastne kože (na primer jojoba olje).

Za biodinamični kompostni preparat 503 potrebujemo cvetne koške prave kamilice. Cvetovi morajo biti mladi, saj so preveč odprti neuporabni, ker že semenijo. Nabiramo jih v sončnem dopoldnevu, ob dnevu za cvet. Cvetove dobro posušimo in shranimo do Mihaelovega, ko bomo izdelovali in zakopavali preparate. Za izdelavo preparata 503 potrebujemo še črevo goveda in kamilični čaj, s katerim bomo posušene kamilice navlažili pred polnjenjem. Pred zakopom v zemljo s kamilicami napolnjeno goveje črevo osušimo na zraku.

Zakopljemo ga na sončnem mestu, povito v žaklovino, lahko tudi v glinenem loncu. Čez približno pol leta, nekje v maju, je preparat zrel in pripravljen za uporabo. Takrat ga izkopljemo in osušimo, preden ga shranimo v šoto. Uporabimo ga za prepariranje kompostnega kupa. Lahko ga uporabimo tudi za namakanje semen pred sejanjem, ugaja metuljnicam in križnicam. Če ne želimo uporabiti živalskih sestavin, lahko izdelamo rastlinsko različico preparata 503, pri kateri po istem postopku s kamilicami napolnimo in zakopljemo izdolbeno skorjo macesna.

Preparat iz kamilice prinaša energijo podsončnega planeta Merkurja, ki na rastline deluje s toploto in jim omogoča dober razvoj ter zdravo reprodukcijo, torej kvalitetna semena (plod). Zato je pomembno, da je v tleh dovolj humusa, ki v tleh zadržuje vlago, preko katere Merkur deluje na semena. Seveda mora biti v tleh tudi dovolj gline, ki omogoča prenos snovi iz korenin v nadzemni del rastline.

Apnena substanca (humus) posreduje sile podsončnih planetov, ki delujejo preko kalcija v tleh s pomočjo vlage. Merkur ima večji vpliv na enoletne rastline in je planet, ki vpliva na obliko rastlin. S preparatom iz kamilice, ki ga dajemo v kompost, omogočimo, da bo zemlja, v katero ga bomo primešali, imela moč hraniti rastlino s kalcijem, seveda v sinergiji z ostalimi elementi, ki so nujni za njeno zdravje in dobro rast.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO PRAVE KAMILICE
 
  • Recept za pripravo zdravilnega kamiličnega čaja:

Za pripravo kamiličnega čaja prelijemo eno do dve veliki žlici kamiličnih cvetov s 250 ml vrele vode, dobro premešamo, pokrijemo, pustimo stati 5—10 minut in nato precedimo. Skodelico sveže pripravljenega toplega čaja pijemo trikrat do štirikrat na dan ob težavah s prebavo.

  • Recept za pripravo domače ustne vodice s kamilico:

Za pripravo naravne ustne vodice potrebujemo 100 ml alkohola, 3 žlice cvetov kamilice, 3 žlice metinih listov, 2 žlici timijana, nekaj klinčkov, 2 žlički sode bikarbone, 2 žlici ksilitola ter nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete ali zelenke. Zelišča najprej prelijemo z 250 ml vrele vode, jih med namakanjem dodatno pretlačimo in pustimo stati 15 minut. Ohlajen zeliščni poparek po tem času precedimo ter mu dodamo alkohol in 2 sveži žlici zgoraj opisane zeliščne mešanice, nato pripravek pokrijemo.

Tako bomo dobili blag alkoholni zeliščni izvleček. Po 24 urah pripravek ponovno precedimo ter mu dodamo do 5 kapljic eteričnega olja mete, sodo ter ksilitol. Dobro premešamo, prelijemo v čisto steklenico in hranimo v hladilniku. Pred uporabo steklenico dobro pretresemo in po potrebi uporabljen del tekočine sproti razredčimo z malo vode. Porabimo v nekaj dneh. Domača zeliščna ustna vodica je primerna za grgranje, žvrkljanje ter izpiranje ob vnetjih grla in ustne votline ter za preprečevanje slabega zadaha.

  • Recept za pripravo dobrodejnih kamiličnih obkladkov za celjenje ran:

Za pripravo zdravilnih obkladkov potrebujemo pest cvetov kamilice, ki jih prelijemo s 100 ml vrele vode, dobro premešamo, pokrito pustimo stati 15 minut in nato precedimo. Ko se čaj malce ohladi, vanj namočimo čisto gazo, ki jo nato skupaj z namočenimi kamiličnimi cvetovi položimo na prizadet del kože. Sveže pripravljen čaj uporabimo večkrat dnevno za izpiranje kože ali pripravo dobrodejnih oblog za celjenje.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!