Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ROŽNI KOREN (Rhodiola rosea)

ROŽNI KOREN - RHODIOLA ROSEA

Rožni koren ali rodiola (latinsko ime Rhodiola rosea) je samonikla trajnica iz družine tolstičevk, oziroma krasul (Crassulaceae). Najdemo jo v hladnih regijah po vsem svetu, vključno z Arktiko in gorskimi območji v centralni Aziji, Severni Ameriki, Skandinaviji, Evropi, tudi v Alpah, pred časom sem eno vrsto našla celo na Pohorju.

Poznamo preko 15 vrst rastlin iz rodu Rhodiola, vendar so učinkovine vrste Rhodiola rosea klinično dokazano najučinkovitejše. Glavne delujoče spojine iz te zdravilne rastline so v debeli koreniki, ki ima narezana čudovit vonj po vrtnici in od tukaj tudi njeno ime, rožni koren. Nadzemeljski poganjki so visoki od 5 do 60 cm in se v poletju končajo z rumenimi cvetovi. Iz korenine poganja nekaj poganjkov, na katerih so gosti, mesnati listki.

Uporaba rodiole je najbolj razširjena v Sibiriji in Rusiji, kot tudi v tradicionalni kitajski medicini. Pri nas njene standardizirane pripravke spoznavamo šele v zadnjih letih, čeprav jo je v svoji Slavi vojvodine Kranjske omenil že Valvasor. Kot so ugotovili švedski raziskovalci, so rožni koren redno uživali tudi Vikingi, da so povečali vzdržljivost in moč.

V kliničnih raziskavah, ki so jih opravljali predvsem v nekdanji Sovjetski zvezi, so ugotovili, da izvlečki korenin rožnega korena učinkujejo predvsem na stres, izboljšajo psihofizično zmogljivost in imajo močan antioksidativni učinek. V raziskavah so sodelovali tudi astronavti in vrhunski športniki. Rodiola ima učinek na krepitev imunskega sistema, deluje proti utrujenosti, stresu, učinkuje protitumorno …

Kot psihostimulant se uporablja za izboljšanje kognitivnih sposobnosti (tudi za zmanjšanje pozabljivosti, demence …), lajšati pa pomaga tudi razne nevrološke in psihiatrične motnje, astenije (šibkost, kronična utrujenost, apatija, vrtoglavica …).

Sodi med najbolj uporabljane stimulante rastlinskega izvora. Raziskave rožnega korena, ki so bile narejene in dokumentirane, izkazujejo njegovo učinkovitost na centralni živčni sistem. Ob rednem jemanju rodiole se je stanje ob raznih težavah, kot so motnje spanja ob stresu, zmanjšanje delovnih sposobnosti, slab tek in razdražljivost, pozabljivost zaradi preobremenjenosti, slabša koordinacija gibov ipd. izboljšalo pri več kot 60 % udeležencev.

Ob redni uporabi rožnega korena se izboljša mišljenje, analiziranje, računanje, koncentracija in pozornost, spomin in učne sposobnosti. Poveča se odpornost organizma tako na fizični, kot na čustveni stres. Rožni koren deluje protistresno in antidepresivno ter stimulativno in pomirjujoče ob enem.

V zadnjem času se uporablja predvsem kot dopolnilno zdravljenje kronične utrujenosti, za izboljšanje kratkotrajnega spomina in intelektualnih sposobnosti ter povečanje storilnosti. Delovanje rodiole je adaptogeno, kar pomeni, da hkrati pomirja delovanje nekaterih in poživlja delovanje drugih sistemov v telesu.

Dokazali so tudi, da rožni koren izboljša delovanje ščitnice. Ob intenzivni športni aktivnosti skrajša čas okrevanja. Njegova antioksidativna sposobnost naše telo ščiti pred prehitrimi spremembami ob staranju organizma, zavira pa tudi rast tumorjev.

Neželeni učinki uporabe so bili redki, predvsem so udeleženci raziskav poročali o zelo živih sanjah. Svetuje se previdnost pri bolnikih z bipolarno motnjo, prav tako pa še ni povsem znan učinek ob sočasnem jemanju antidepresivov. Rožnega korena ne smemo jemati v stanju močnega razburjenja.

Ko se nam bo zazdelo, da naše telo nima več dovolj energije za spopad z psihičnimi in fizičnimi tegobami, bomo torej poiskali pomoč rodiole in težave ne bodo več tako velike, saj bomo z njeno pomočjo imeli dovolj energije, da se s težavami spopademo brez negativnih učinkov na naše telo. Stres je v naravi sicer zelo koristna reakcija, a kadar ga je le preveč, kar v današnjem hitrem tempu življenja ni tako redko, pa žal naš organizem plača svojo ceno.

Če nam prehranska dopolnila ne ustrezajo, bomo z nekaj sreče rožni koren v naravni obliki morda našli tudi pri zeliščarju. Iz korenine si lahko sami pripravimo čaj ali tinkturo.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ROŽNEGA KORENA
 
  • Recept za pripravo čaja iz rožnega korena:

5 g korenine rožnega korena prelijemo z 250 ml vroče vode in namakamo 3 ure. Poparek razdelimo na tri dele in popijemo 3 skodelice na dan v enakomernih časovnih razmikih. Čaj pijemo redno, do 21 dni zapored.

  • Recept za pripravo tinkture iz rožnega korena:

200 g korenine rožnega korena namočimo v 900 ml vinskega žganja. Tinkturo po enem tednu precedimo in uživamo redno po 15 kapljic 2–3 krat dnevno v časovnem obdobju do 21 dni.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!