Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

VELIKA KOPRIVA (Urtica dioica)

VELIKA KOPRIVA - URTICA DIOICA

Njena neizmerna zdravilna moč je dobro znana že zelo dolgo. Vsestranska je tudi njena uporaba. Iz nje pripravljamo sok, čaje, tinkture, mazila, gnojila … Je zelnata trajnica in uspeva povsod, kjer je v zemlji dovolj dušika. To je zdravilna rastlina, ki jo poznamo pod imenom velika kopriva (latinsko ime Urtica dioica).

Velikokrat raste po zapuščenih vrtovih, med grmovjem, v svetlih gozdovih, na nasipih zemlje ali vej ter ob zidovih in živih mejah. Ustvarja red tam, kjer ga ni. Tudi v telesu. Ustrezajo ji tako suha, kot vlažna tla, obsijana s soncem ali ne. Največjo zdravilno moč pa kopriva razvije tik pred cvetenjem. Je do 150 cm visoka rastlina, z močno razraščenimi koreninami. Ima pokončno štirirobo steblo. Listi so nasproti si ležeči, srčaste oblike, z močno nazobčanim listnim robom.

Ves nadzemni del rastline je prekrit z »žgalnimi« laski, ki so trdi, krhki in votli. V teh laskih ali dlačicah je več zdravilnih spojin (histamin, mravljična kislina, serotonin, acetilholin), ki povzročajo lokalno vnetno reakcijo kože. Je dvodomna rastlina, torej so v njenih cvetovih, oziroma socvetjih, samo moški ali samo ženski cvetovi. Cveti od junija do septembra. Je vetrocvetka. Plodovi koprive so drobni koničasti rjavo-rumeni oreščki jajčaste oblike. Uvrščamo jo v družino koprivovk (Urticaceae). V zdravilne namene uporabljamo korenine, semena, liste in cvetočo zel.

Različne kulture koprivo že stoletja uporabljajo za lajšanje bolečin v sklepih. Posebnost tega je njen način uporabez njo se »šibamo«, kar pomeni, da v rokah držimo šop kopriv in se z njim tolčemo po bolečem sklepu. Nekateri menijo, da to pomaga zmanjšati bolečino in otrdelost sklepov pri osteoartritisu in revmi. Že samo dejstvo, da je ta način že tako dolgo v uporabi v ljudskem zdravilstvu, prav gotovo kaže, da ta način naravnega zdravljenja do neke mere učinkuje.

Kako deluje to lajšanje bolečin s koprivo? Ob stiku s kožo se iz koprive izločita histamin in acetilholin. To potrjuje sloves koprive kot ostre rastline, saj sta obe snovi na koži dražeči in pekoči. Ker se telo lahko osredotoči le na določeno količino bolečinskih signalov naenkrat, draženje, ki ga povzroči velika kopriva, blokira bolečino v sklepu. Če se nam šibanje s koprivami ne zdi preveč privlačno, jo lahko tudi zaužijemo. Seveda bomo liste koprive poparili, da izgubijo pekočo moč in postanejo okusna zelenjava s protivnetnim delovanjem. Kopriva nam bo še posebej teknila, če jo bomo pripravili kot divjo špinačo. Njene liste lahko tudi dobro zmečkamo in prežvečimo ali pa jo zaužijemo v obliki tinkture – 1 žličko na dan.

Kopriva deluje diuretično, saj vsebuje veliko kalija. Pospešuje nastajanje urina in njegovo izločanje iz telesa. Njene zdravilne lastnosti bodo ugodno učinkovale pri blaženju vseh vnetnih procesov v našem organizmu. Uživanje poparkov iz koprive je priporočeno ob težavah s prostato, saj zavira delovanje določenih encimov, ki so udeleženi pri povzročitvi povečanega tkiva prostate. Za lajšanje težav zaradi benignega povečanja prostate lahko uporabimo tudi tinkturo, ki jo naredimo iz korenin kopriv, nabranih pozno jeseni ali zgodaj spomladi.

Koprivo lahko dodamo čajnim mešanicam za razstrupljanje in prečiščevanje organizma, za zdravljenje okužb in vnetij sečil, diabetesa, premočnih menstruacij, slabokrvnosti, … Ker vsebuje veliko mineralov (železo, magnezij, natrij, kalij, fosfor, kalcij …) in obilo vitamina A, je zelo primerna za tako imenovane spomladanske čistilne in krepčilne kure. Za ta namen lahko iz mlade rastline stisnemo sok ali kuhamo čaje. Koprivin sok spodbuja presnovo in krepi organizem. Iz svežih mladih spomladanskih listov koprive lahko pripravimo »koprivno špinačo«, ali jih le poparimo ter dodamo raznim solatam, juham ter omakam.

Svež koprivin sok je učinkovit tudi pri preprečevanju posledic radioaktivnega onesnaževanja ozračja, ki se kaže v naraščanju števila belih krvničk. Če smo bili izpostavljeni radioaktivnemu onesnaženju, popijemo 3 kozarčke sveže stisnjenega soka koprive dnevno.

Koprivin čaj se kot več tedenska čistilna kura uporablja pri lajšanju težav z artritisom, artrozo in drugimi revmatičnimi obolenji, kot pomoč pri zdravljenju jetrnih in žolčnih bolezni, za lajšanje težav pri boleznih vranice, zasluzenju želodca in dihalnih organov, za ublažitev želodčnih in črevesnih krčev, za čiščenje krvi in splošno krepitev zdravja našega telesa.

Kopriva ima v sebi vse, kar potrebujemo za razkisanje in razstrupljanje telesa. Uživanje pripravkov iz koprive bo ugodno delovalo na izgradnjo močnih kosti, okrepili pa se bodo tudi nohti in lasje. Tudi izvleček iz jeseni izkopanih korenin koprive je dobro sredstvo za krepitev in pospeševanje rasti las. Velika kopriva deluje protibolečinsko. Ker pospešuje izkašljevanje, jo uporabljamo kot pomoč za zdravljenje astme.

Uživanje koprive bo izboljšalo našo krvno sliko, saj kopriva ureja procese železa v telesu. Je odlično prehransko dopolnilo, ki vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi, kar našemu telesu nudi še kako pomembno oporo. Zase bomo naredili največ, če bomo koprivo v malih količinah uvrstili na naš redni jedilnik, pili njen čaj ali jo redno uživali v obliki tinkture, oziroma zeliščnih kapljic.

Tudi plod koprive je poln zdravilnih učinkovin in je pravzaprav naše spregledano domače superživilo. Zaradi koristnih spojih, ki jih vsebuje, deluje kot odličen adaptogen. Pomaga pri uravnavanju našega odziva na stres, krepi nadledvično žlezo in pomaga premagovati utrujenost. Številni zdravilci in naturopati poročajo o odličnih uspehih, ki so jih pri svojih pacientih z ledvičnimi težavami dosegli s pomočjo uporabe tinkture iz plodov velike koprive.

Poleg pozitivnih učinkov na ledvice in sečila, pa snovi v plodovih pripomorejo tudi k ohranjanju ravnovesja živčnih prenašalcev, kot sta na primer acetilholin in serotonin, kar pripomore k boljšemu razpoloženju ter boljšemu počutju. Uživanje svežih plodov koprive je bližnjica do več energije, zato jih ne uživamo zvečer, razen če si želimo ostati budni dolgo v noč. Za pripravo energetskega napitka iz koprive lahko plodove tudi poparimo.

Velika kopriva je odlično zdravilno zelišče tudi zaradi tega, ker je njena uporaba varna na dolgi rok. Je brez posebnih neželenih učinkov, izogibajo pa se ji naj srčni in ledvični bolniki ter nosečnice. Tudi v primeru, da smo nanjo alergični, koprive ne bomo uporabljali.

Uporaba pripravkov iz koprive pa nam bo tudi pri vrtnarjenju na našem domačem vrtičku pomagala, da bomo vzgojili močne in zdrave rastline. Iz kopriv naredimo namok ali prevrelko, ki zelo pospešuje in krepi rast rastlin in vrtnin. Vedro napolnimo s koprivami in jih prelijemo z deževnico. Če koprive v hladni vodi namakamo 24 ur, dobimo vodni izvleček, s katerim v razmiku nekaj ur večkrat dnevno poškropimo rastline, ki so jih napadle gosenice, ličinke ali uši.

Ob napadu uši (ali tudi sicer), lahko vrtne rastline poškropimo tudi s koprivino prevrelko, ki smo jo z vodo razredčili v razmerju 1 : 20. Škropimo tri večere zapored. To škropljenje ne bo uničilo listnih uši, temveč bo okrepilo rastlino, da bo postala bolj odporna proti škodljivcem.

Kopriva ima po 48 urah namakanja najvišjo vsebnost dušika, zato lahko polovico vode po tem času odlijemo, jo razredčimo v razmerju 1 : 2, ter z njo zalijemo rastline v rasti. V preostalo vodo z namočenimi koprivami pa do vrha dolijemo deževnico in pustimo stati tako dolgo, da mešanica zavre (vsaj 10 dni). Takšna prevrelka vsebuje več kalija, saj vsebnost dušika po 48 urah ponovno upada. To prevrelko nato razredčimo v razmerju 1 : 10 in z njo zalivamo, oziroma gnojimo rastline. Rastline zalivamo vedno po poldnevu, običajno zvečer, ko ni več sonca.

Tudi v biodinamičnem kmetovanju je kompostni preparat iz koprive nepogrešljiv. Posreduje energijo sonca in mu pripada mesto na sredini kompostnega kupa. Za pripravo preparata 504 koprive naberemo zjutraj, na dan za cvet, takrat, ko se na vrhu rastlin pojavijo nastavki cvetov. Uporabimo ves nadzemni del rastline, ki pa ga moramo narezati in pustiti, da rahlo oveni. Nato velik glinen lonec napolnimo z narezanimi koprivami in ga pokritega zakopljemo v zemljo približno pol metra globoko. Tam ga pustimo eno leto, da vase vsrka vse, kar mu sonce lahko preda. Izkopan preparat 504 nato posušimo ter hranimo v glinenih lončkih v šoti.

Kompostnega preparata iz koprive pa ne uporabljamo le kot preparat za pospeševanje kompostiranja, temveč ga posujemo tudi okoli rastlin, za njihov boljši razvoj. Kot predstavnik sonca, preparat 504 rastlinam prinaša več vitalnosti. Ureja procese železa. V sebi nosi tudi žveplo, kalij in kalcij. V kompostu hkrati podpira delovanje preparatov iz rmana in kamilice ter skrbi za temeljit in enakomeren razkroj kompostnega kupa. Zrelemu kompostu daje sposobnost, da s svojimi koristnimi učinkovinami prilagojeno deluje na vsako kulturo posebej.

»Kopriva je dobra in veliko zna, človeku bi pravzaprav morala rasti okrog srca.« je o koprivi zapisal dr. Rudolf Steiner.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO VELIKE KOPRIVE
 
  • Recept za zdravilno in okusno špinačo iz kopriv:

Za pripravo koprivne špinače potrebujemo 500 g svežih mladih listov koprive, 50 g masla, 5 žlic kisle ali sladke smetane, 3 stroke česna, ščep popra in žličko soli. Špinačo skuhamo tako, da koprive najprej poparimo v slani vodi ter jih nato odcedimo in spasiramo v multipraktiku. Na malem ognju stopimo maslo, ki mu dodamo nasekljan česen in popražimo, da zadiši. Nato dodamo spasirane koprive, smetano in sol ter špinačo počasi kuhamo še 10 minut.

  • Recept za energijski napitek iz kopriv:

Energijski napitek iz plodov koprive pripravimo tako, da 25 g plodov in semen vsujemo v 300 ml vrele vode in pustimo, da vre še 5 minut. Nato prevretek precedimo in popijemo toplega ali hladnega. Pitje energijskega čaja iz semen koprive nam bo pomagalo, da bomo ostali budni naslednjih 12 do 24 ur, zato ga ne uživajmo, če si v tem času želimo zaspati.

  • Recept za čistilno čajno mešanico s koprivo:

Za pripravo čajne mešanice za razstrupljanje potrebujemo 5 delov koprive, 3 dele breze, 2 dela zlate rozge, 2 dela njivske preslice, 1 del brusničnih listov in 1 del koruznih laskov. Zelišča med seboj dobro premešamo in jih hranimo v neprodušno zaprti posodi, na hladnem in temnem prostoru. Za pripravo čaja 1—2 žlički zeliščne mešanice prelijemo z 2 dcl vode, po 10 minutah odcedimo in pijemo po potrebi, do 3 skodelice na dan. Ta čajna mešanica bo podprla zdravje naših sečil in prečistila organizem.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!