Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

VITANIJA (Withania somnifera)

Korenina vitanije, ki jo bolj poznamo pod imenom ašvaganda sodi med najbolj poznane in cenjene ajurvedske zdravilne rastline. Sicer rastlina ne raste v naših krajih, a bi bilo zelo škoda, da je ne bi spoznali. V uporabi je že tisočletja. Imenujejo jo tudi indijski ginseng (vendar brez zanj značilnih stranskih učinkov). Sodi v družino razhudnikovk, raste kot nizek, do 80 cm visok, olesenel grm, z nevpadljivimi cvetovi, iz katerih nastanejo drobni oranžni plodovi.

V zadnjem času jo z veseljem spoznavamo tudi pri nas in jo, kot superživilo, rade uporabljamo predvsem ženske. Tudi ašvaganda sodi med adaptogena zelišča (nas pomirja če to rabimo in poživlja, ko je to potrebno). Čez dan pomaga našemu telesu ohranjati in tvoriti vitalno energijo, s katero veliko lažje kljubujemo stresu, ponoči pa nam zagotavlja globok in miren spanec. Je kot naša dodatna podpora in energija, pri premagovanju stresa ob našem hitrem življenju. Kronični stres, pa lahko vodi v razna neprijetna stanja, kot so poslabšanje kognitivnih funkcij (spomin, govor, branje, mišljenje …), padec imunskega sistema, spolna disfunkcija, razjede želodca in dvanajsternika, spremembe v plazemskih ravneh kortikosteriodov. Zelo koristna je za našo izčrpano adrenalno – nadledvično – žlezo. Ta je zaradi obilice stresa in tudi zaradi glikemičnih nihanj pri veliko ljudeh že čisto na robu moči, kar nas vodi v stanje izgorelosti. Pomaga pri njeni obnovi, jo umiri, nam pa zagotovi miren spanec z delovanjem »nočnih« hormonov regeneracije in sprostitve. Krepi reproduktivne organe, libido, pomaga pri neplodnosti. Od indije do Afrike uporabljajo ašvagandino korenino v ljudskem zdravilstvu za moško neplodnost in impotenco. Krepi tudi imunski sistem, povečuje odpornost na različne tipe bakterij, povečuje mišično maso in vzdržljivost, koristi možganom. Krepi zobe, kosti in vsa tkiva v organizmu. Stabilizira nivo sladkorja oz. glukoze v krvi in izboljšuje kri, saj povečuje nivo hemoglobina oz. povečuje delovanje kostnega mozga. Povečuje tudi nastajanje lasnega melanina. Je naravni antidepresiv, pomirja in koristi tudi pri anksioznosti, tesnobnosti. Učinkuje pri vnetjih, krčih in niža visok krvni tlak. Tudi ob težavah z maternico, jajčniki (miomih) je lahko koristna. Ob težavah s ščitnico jo je prav tako smiselno uživati. Pri hiperaktivni ščitnici bodimo previdni in začnimo z manjšimi dozami in postopoma, ki jih po občutku povečujemo, pri počasi delujoči ščitnici in Hašimoto sindromu, pa lahko poskusimo z žličko zjutraj in zvečer.

Ašvaganda stimulira nastanek limfocitov T in lahko zmanjša rast tumorjev. Kemoprotektivni učinek so dokazali pri skupini miši s kožnim rakom. Tudi pri drugih rakih (rak dojke, pljuč, črevesja) so spodbudni rezultati. Raziskave kažejo, da je lahko učinkovita tudi ob težavah z osteoartritisom, raznimi vnetji, kapmi.

Običajno lahko jemljemo 3 do 6 g posušenega prahu korenine na dan ali v obliki tinkture  od 2 – 12 ml. Je varna za uporabo, če jo jemljemo v predpisanih količinah, sicer lahko povzroča trebušne krče, drisko in bruhanje. Nosečnice naj je ne uživajo zaradi nevarnosti splava. Ne kombiniramo jo z alkoholom, pomirjevali, anksiolitiki in barbiturati.

Uporabljamo jo kot tonik za splošno boljše počutje, večjo vitalnost, večjo zmogljivost pri športnikih, za povečanje imunosti pri starejših in tudi kot pomoč pri zdravljenju demence in Parkinsonove bolezni. Uživamo jo v čajih, napitkih, smootijih. Ker ima močan zemeljski (koreninski) okus priporočam, da jo užijete z nekaj medu, yacon sirupom (probiotično sladilo brez kalorij), tako postane veliko užitnejša. Primerna je za vse, ki želijo povečati koncentracijo misli in se umiriti, brez, da bi upočasnili misli oz. miselno ali fizično zmogljivost. Če jo jemljemo enkrat na dan, jo jemljimo zvečer, kot podporo pri obnovi organizma.

Jutranji smoothie za energijo:

 • 2 pomaranči
 • 1 grenivka
 • 2 veliki žlici črnega sezama
 • 4 datlji
 • Žlička konopljinega, lanenega ali svetlinovega olja
 • Žlička medu
 • 1 žlička ašvagande
 • Pest grenke zelenjave (regrat, cikorija, radič …)

Ašvagandino toplo mleko za lahko noč:

 • Skodelica mleka (mandljevo, kravje, kozje)
 • Skodelica vode
 • Žlička ašvagande v prahu
 • 2 – 3 kardamomove stroke
 • Žlička medu

Zavri vodo, dodaj kardamom in ašvagando, ugasni. Primešaj mleko in med.

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!