Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

NAGELJNOVE ŽBICE (Syzygium aromaticum)

NAGELJNOVE ŽBICE - SYZYGIUM AROMATICUM

Nageljnove žbice ali klinčki (latinsko ime Syzygium aromaticum) so močno dišeči in sladko-pikantni cvetni popki dišečega klinčevca. V starih časih so veljali za najdražjo začimbo in so bili cenjeni bolj kot zlato. Njihova posebnost je bila v tem, da so vse do 16. stoletja rastli le na indonezijskih »dišavnih« Moluških otokih in malokdo je to nežno zimzeleno tropsko drevo iz družine mirtovk (Myrtaceae), ki zraste tudi do višine 9 m, sploh prepoznal.

Kljub temu da so bili po izvoru velika uganka, pa klinčki nikakor niso bili nepoznani starim civilizacijam, kajti zaradi njih so se bojevale vojne in pohlep po njih je tkal zgodovino.

Zvonasto oblikovani rdeči cvetovi in rožnati popki, ki se obarvajo rjavo-rdeče šele, ko jih posušimo, se pojavijo v dveh obdobjih v eni pridelovalni sezoni – za pobiranje so zreli dvakrat letno, poleti in pozimi. Zaradi močnega antivirusnega, antibakterijskega, analgetičnega in dezinfekcijskega delovanja, so že stoletja v uporabi v TKM, ajurvedi in tudi v klasični medicini.

Seveda pa jih zaradi njihove edinstvene arome in okusa s pridom uporabljamo tudi v kuhinji, saj z njimi lahko obogatimo tako pikantne, kot tudi sladke jedi. Posušene, še neodprte, tik pred cvetenjem pobrane cvetne popke cele dodajamo v curryje, marinade, juhe in zeljne jedi, uporabljamo jih pri konzerviranju s kisom in v razsolu, z njimi začinimo sirupe, kompote ter dušeno ali vloženo sadje, mlete pa dajemo v kruh, pecivo, narastke, kolače, pite … Nepogrešljiva začimba so tudi v kuhanem vinu, punču in medenjakih.

Nageljnove žbice vsebujejo veliko količino eteričnega olja, katerega glavna sestavina je evgenol – substanca, ki učinkuje močno razkuževalno, zaradi česar jo pogosto dodajajo v zobne paste in ustne vodice, v zobozdravstvu pa se uporablja za zdravljenje zobnih korenin.

Klinčki so pomembna sestavina vsake domače zeliščne lekarne. Zaradi njihovega močnega antiseptičnega in protibolečinskega delovanja, jih lahko žvečimo za osvežitev zadaha ali uporabimo kot hitro prvo pomoč pri zobobolu. Že kapljica eteričnega olja ali en klinček, ki ga damo na boleč zob, bo olajšal bolečino, saj rahlo omrtviči dlesni, hkrati pa blaži vnetje. Če eterično olje klinčkov dodamo v zobno kremo, postanejo dlesni manj občutljive.

Klinčki pomagajo pri vnetjih kože zaradi pikov insektov, pa tudi pri vnetjih ustne votline in žrela – če želimo pomiriti vnetje, kanemo kapljico ali dve eteričnega olja v požirek vode in pogrgramo. V ta namen lahko uporabimo tudi prevretek ali tinkturo klinčkov.

Nageljnove žbice imajo dobrodejen vpliv na prebavo, saj odpravljajo napenjanje in pomagajo pri želodčnih razjedah ter vnetjih želodčne sluznice. Spodbujajo tudi delovanje živčnega in krvožilnega sistema. Če trikrat dnevno temeljito požvečimo klinček ali dva, ne bomo imeli več težav s previsokim pritiskom.

Danes vemo, da vsebujejo klinčki zelo močne antioksidante, ki krepijo vitalnost telesa in prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju ter počutju. Vsebujejo čreslovine in flavonoide ter so dober vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.

V TKM jih uporabljajo za blaženje posledic stresa, tesnobe, napetosti in nespečnosti. Sv. Hildegarda jih je priporočala pri nevroloških težavah, kot je recimo šumenje v ušesih, in pri glavobolu. V ta namen se priporoča žvečenje treh do štirih klinčkov dnevno. Eterično olje nageljnovih žbic preprečuje zgoščevanje krvi, pomaga pa tudi ob težavah z artritisom in revmo.

S klinčki se uspešno borimo tudi proti črevesnim zajedavcem. Kozarec vode, ki mu dodamo kapljico ali dve eteričnega olja klinčkov, ustavi bruhanje in slabost. Klinčki nevtralizirajo proste radikale in s tem varujejo celice pred poškodbami, varujejo pa tudi jetra. Delujejo močno protimikrobno – protiglivično (kandida) in protibakterijsko (E. coli), zaradi česar imajo dober vpliv na črevesno aktivnost.

Njihov značaj je topel, zato jih ne uporabljamo, kadar imamo vročino. Tudi pri doziranju bodimo pozorni, da ne presežemo priporočljive količine, ki znaša do 300 mg za suhe klinčke in do 0,2 ml (4 kapljice) eteričnega olja dnevno!


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO NAGELJNOVIH ŽBIC
 
  • Recept za odganjanje vinskih mušic:

Če v posodo s sadjem natresemo nekaj klinčkov (ki jih redno menjavamo z novimi), bo vonj klinčkov pregnal vinske mušice, sadje pa bo dlje časa ostalo sveže.

  • Recept za protiparazitno mešanico s tinkturo klinčkov:

V 150 ml pelinovega čaja nakapljamo 20 kapljic tinkture črnega oreha in 10 kapljic tinkture klinčkov. Mešanico redno uživamo 3 tedne zapored, trikrat dnevno. Kadar se lotimo antiparazitne kure, moramo paziti, da vsakodnevno zaužijemo tudi dovolj tekočine (vode ali grenkih čajev), saj se toksini tako lažje čistijo iz telesa.

  • Recept za ajurvedsko zelenjavno juho s klinčki:

Potrebujemo 1 kilogram mešane, očiščene in na kocke narezane zelenjave (korenje, v naprej skuhan stročji fižol, bučke, kolerabica, zelena …), 2 litra vode, žličko semen kumina, 2 cm dolgo paličico cejlonskega cimeta, 10 klinčkov, 10 strokov kardamoma, 5 poprovih zrn, žličko soli in 3 žličke masla (po možnosti ghee). Zelenjavo damo v slano vrelo vodo in kuhamo 10 minut. Med časom, ko se zelenjava kuha, v možnarju zdrobimo začimbe in jih za minutko, toliko da zadišijo, prepražimo na ghee maslu. Nato jih vsujemo v juho in kuhamo še 2 minuti.

  • Recept za ogrevalno masažno olje proti bolečinam in artritisu:

V 100 ml šentjanževega olja kanemo 20 kapljic eteričnega olja klinčkov, 20 kapljic eteričnega olja cimeta in 7 kapljic eteričnega olja kafrovca (ravintsara). Z masažnimi gibi olje dobro vtremo v kožo na bolečih predelih telesa.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!