Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

NAGELJNOVE ŽBICE (Syzygium aromaticum)

Nageljnove žbice oz. klinčki so veljali za najdražjo začimbo starih časov, cenjeni so bili bolj kot zlato. Posebnost je bila v tem, da so do 16. stol. rasli le na indonezijskih »dišavnih« Moluških otokih in malokdo je nežno tropsko drevo iz družine mirtovk, ki zraste tudi do višine 9m, sploh prepoznal. Zvonasto oblikovani rdeči cvetovi in rožnati popki, ki postanejo rjavo rdeči šele, ko jih posušimo, se pojavijo v dveh obdobjih v eni pridelovalni sezoni. Kljub temu, da so bili po izvoru velika uganka, pa nikakor niso bili nepoznani starim civilizacijam, zaradi njih so se bojevale vojne in pohlep po klinčkih je tkal zgodovino.

Zaradi močnega antivirusnega, antibakterijskega in dezinfekcijskega delovanja so že stoletja v uporabi v TKM, ajurvedi in tudi klasični medicini. Seveda pa tudi v kuhinji. Cele, posušene in neodprte cvetne popke dodajamo v curryje, marinade, zelje jih uporabljamo pri konzerviranju s kisom in v razsolu, dajemo v kruh in sladke jedi, kot npr. k dušenemu sadju, kompotom, pecivu, kolače. Nepogrešljiva začimba so tudi v kuhanem vinu in medenjakih. Tudi žvečimo jih, za osvežitev zadaha in uporabimo kot hitro prvo pomoč pri zobobolu. Že kapljica eteričnega olja ali en klinček, ki ga damo na boleč zob, bo olajšal bolečino, saj rahlo omrtviči dlesni, hkrati pa blaži vnetje. Tudi, če dodamo eterično olje klinčkov v zobno kremo postanejo dlesni manj občutljive. Klinčki pomagajo tudi pri vnetjih kože zaradi pikov insektov, kot tudi pri vnetjih ustne votline in žrela – kapljico ali dve eteričnega olja kanemo v požirek vode in pogrgramo. Klinčki imajo dobrodejen vpliv tudi na prebavo, odpravljajo napenjanje, pomagali pa naj bi tudi pri želodčnih razjedah. Če trikrat dnevno temeljito požvečimo enega do dva klinčka, nimamo več težav s previsokim pritiskom. Današnji čas vemo, da so klinčki najmočnejši antioksidant, ki dvigujejo vitalnost telesa in prispevajo k splošnemu zdravju. Spodbujajo delovanje živčnega in krvožilnega sistema. V TKM jih uporabljajo tudi za blaženje posledic stresa, tesnobe, napetosti in nespečnosti. Sv. Hildegarda jih je priporočala tudi za šumenja v ušesih in pri glavobolu. V ta namen priporoča žvečenje treh do štirih klinčkov dnevno. Eterično olje preprečuje zgoščevanje krvi, tako pomagajo tudi ob težavah z artritisom in revmo. S klinčki se uspešno borimo tudi proti črevesnim zajedavcem. Kapljica ali dve klinčkovega olja v kozarcu vode ustavi bruhanje in slabost. Klinčki nevtralizirajo proste radikale in s tem varujejo celice pred poškodbami, varujejo pa tudi jetra. Imajo dobro protiglivično delovanje (kandida) in antibakterijsko delovanje (E. coli), saj imajo dober vpliv na črevesno aktivnost. Njihov značaj je topel, zato jih ne uporabljamo, kadar imamo vročino. Tudi pri doziranju bodimo pozorni, da ne presežemo priporočljive količine, ki je do 300 mg za suhe klinčke in do 0,2 ml (4 kapljice) eteričnega olja dnevno!

Odganjanje vinskih mušic
Če v posodo s sadjem natresemo nekaj klinčkov (ki jih redno menjavamo) bo vonj klinčkov pregnal vinske mušice.

Antiparazitska mešanica

V 1,5 dcl pelinovega čaja nakapljamo 20 kapljic tinkture črnega oreha in 10 kapljic tinkture klinčkov. Uživamo 3 tedne 3x dnevno. Če se lotimo antiparazitske kure moramo paziti, da se z dovolj užite tekočine čez cel dan (vode ali grenkih čajev), toksini lažje čistijo iz telesa.

Ajurvedska zelenjavna juha

Kilogram mešane, na kocke narezane zelenjave (korenje, v naprej skuhan stročji fižol, bučke, kolerabica …), 2 litra vode, žlička semen kumina, 2 cm dolga palčka cejlonskega cimeta, 10 klinčkov, 10 strokov kardamoma, 5 poprovih zrn, žlička soli, 3 žličke ghee masla. Zelenjavo damo v slano vrelo vodo in kuhamo 10 minut. Med časom, ko se zelenjava kuha, v možnarju zdrobimo začimbe in jih za minutko, da zadišijo, prepražimo na ghee maslu. Vsujemo jih v juho in kuhamo še 2 minuti.

Ogrevalno masažno olje pri bolečinah in artritisu
v deciliter šentjanževega olja kanemo 20 kapljic eteričnega olja klinčkov, 20 kapljic eteričnega olja cimeta in 7 kapljic eteričnega olja kafrovca (ravintsara).

Patricija Šenekar

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!