Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ČRNI OREH (Juglans nigra)

ČRNI OREH - JUGLANS NIGRA

Črni ali ameriški oreh (latinsko ime Juglans nigra) je v Severni Ameriki večinoma samoniklo drevo iz družine orehovk (Juglandaceae). Danes ga običajno zasajujejo predvsem zaradi njegovega temnega lesa, zaželen pa je tudi zaradi svojih sadežev, ki so prav posebnega okusa.

Je veliko drevo, ki v višino lahko zraste tudi do 20 metrov. Raste v manjših skupinah v rodovitnih in vlažnih tleh. Iz svojih korenin spušča snovi, ki otežujejo rast ostalim rastlinam v svoji okolici.

Njegovi listi in lupina plodu imajo značilen močan in rahlo pikanten vonj. V nasprotju s tem pa so njegovi oreščki prijetno blagega okusa. Varuje jih zelo trda in ostro nagubana lupina, ki je tesno obdana z debelim, sočnim zelenim plaščem, ki pa ob prerezu zelo hitro potemni do črnega. Zaradi te lastnosti ga nekateri uporabljajo kot naravno barvilo za lase.

Plodovi z drevesa odpadejo oktobra. Vsebujejo veliko juglona in ostalih pigmentov, tudi veliko taninov … Korenine, lubje in orehova lupina vsebujejo juglon, ki zavira rast drugih rastlin, zato pod orehi in v njihovi bližnji okolici ne bomo našli rasti skoraj ničesar. Zaradi te učinkovine so v preteklosti črni oreh uporabljali tudi kot učinkovit herbicid ter insekticid.

Vemo, da so oreščki, stročnice in semena zelo dobra hranila. Eden najboljših in najbolj zdravih oreščkov pa je oreh. Orehi pomagajo pri boju proti depresiji, koristni so za možgane, srce, pomagajo pri lajšanju koronarne bolezni … Tudi črni oreh zelo koristi našemu telesu. Vsebuje veliko magnezija in vitamina E, fosfor, polifenole, melatonin, omega 3 maščobne kisline, …

Učinkovine v njegovem plodu imajo protivnetne, antioksidativne, protisklerozne, antineoplastične in druge lastnosti, ki vplivajo na razne procese in tegobe v našem telesu. Ena ključnih učinkovin v lupini črnega oreha je juglon, kot tudi tanini in jod.

Juglon preprečuje delovanje nekaterih encimov, ki so potrebni za presnovo. Raziskovalci so ugotovili, da to lahko škodi parazitom in s tem uniči številne parazitske črve v našem telesu ter otežuje tudi njihovo razmnoževanje. Zaradi svojega protiparazitnega delovanja, je črni oreh odličen dodatek k čiščenju parazitov in protiparazitnim kuram. Ker vsebuje veliko taninov, pa ima tudi adstringenten učinek na kožo – krči tkiva in zateguje povrhnjico (omejena uporaba na tri dni), s čimer pripomore k hitrejšemu celjenju kožnih izpuščajev, ekcemov in aken. V ta namen uporabljamo razredčen alkoholni izvleček (tinkturo).

V severnoameriškem domorodskem zdravilstvu se je sok nezrelih lupin plodov črnega oreha uporabljal tudi za zatiranje vseh glivičnih okužb kože. Nanašali so ga lokalno na obolela mesta (koža, lasišče …). Z modernimi preiskavami so ugotovili, da ima uživanje črnega oreha protiglivično delovanje (uničuje tudi kandido) in antibakterijsko delovanje (uničuje S. aureus, zavira tri ključne encime pri Helicobacter pylori) … Juglon blokira tudi ionske (kalijeve) kanalčke in zavira transkripcijo (genski prepis) v rakavih celicah. Na Kitajskem ga uporabljajo za zdravljenje raka jeter, pljuč, želodca in levkemije. V neki študiji je bilo ugotovljeno tudi, da določena vsebnost juglona povzroča celično odpoved pri kolorektalnih rakavih celicah.

Poznana je terapija po dr. Huldi Clark, ki je odkrila, da paraziti in njihovi toksini povzročajo 95 % bolezni v našem telesu. Z leti postane obremenitev s paraziti za naš organizem zelo obremenjujoča, saj telo ne more izločati vseh toksinov, zaradi česar postane utrujeno in bolno. Dr. Clark je razvila protokol, po katerem se za odstranjevanje parazitov iz telesa uporablja tinktura črnega oreha, klinčki in pelin. Ta kombinacija deluje tako na žive parazite, kot tudi njihova jajčeca.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ČRNEGA OREHA
 
  • Recept za piškote s črnim orehom:

Potrebujemo 200 g mehkega masla, 150 g sladkorja, 2 jajci, pol žličke mlete vanilije, 300 g moke, žličko sode ali vinskega kamna, četrt žličke soli in 150 g sesekljanih jedrc črnega oreha. Iz sestavin zgnetemo testo in ga damo za pol ure v hladilnik. Nato naredimo svaljke, ki jih narežemo na 5 mm debele piškote. Pečemo 12 minut pri 180 °C.

  • Recept za pripravo tinkture iz črnega oreha:

Velik kozarec napolnimo s celimi zelenimi sadeži črnega oreha in nanje nalijemo 50 % alkohol. Po treh tednih vsakodnevnega pretresanja, tinkturo precedimo in uživamo 15–30 kapljic dva krat dnevno. Po dveh tednih prenehamo in tinkturo vzamemo le enkrat tedensko.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!