Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

BALDRIJAN ALI ZDRAVILNA ŠPAJKA (Valeriana officinalis)

BALDRIJAN - VALERIANA OFFICINALIS

Baldrijan ali zdravilna špajka (latinsko ime Valeriana officinalis) v naravi raste na vlažnih in močvirnatih nižinskih travnikih. Je 70—150 cm visoka trajnica, ki ima visoka, votla rebrasta stebla, iz katerih poganjajo pernato deljeni, ozki suličasti listi. Mladi poganjki so temno rdeči, kasneje pa ozelenijo. Stebla v maju ali v začetku junija nosijo rožnate popke, iz katerih se razvijejo velika in gosta, kobulu podobna socvetja, v katerih je veliko belih ali bledo rožnatih sladko dišečih cvetov. Cveti med junijem in avgustom. Baldrijan lahko gojimo tudi na vrtu. Če raste na suhi podlagi, je vsebnost zdravilnih učinkovin pogosto večja, močnejša pa je tudi njegova aroma. Uvrščamo ga v družino špajkovk (Valerianaceae).

Že stoletja se baldrijanovi pripravki uporabljajo kot zdravilo, ki pomaga h globjemu in mirnejšemu spancu ter k boljši sprostitvi telesa in duha. Uporaba baldrijana bo namreč skrajšala čas do spanja in izboljšala kakovost spanca. Najpomembnejši del te krasne zdravilne rastline je baldrijanova korenika in koreninice. Iz njih pridobivamo ekstrakte, med drugim tudi alkoholni izvleček. Posušene korenine se lahko uporabijo za čaj. Korenine izkopavamo jeseni, oktobra ali novembra, lahko pa tudi januarja ali februarja, v kolikor zemlja ni zamrznjena. Koreninice dobro očistimo in hitro posušimo. Nato jih drobno narežemo ali uprašimo.

Baldrijanova korenina vsebuje zdravilno eterično olje z značilnim vonjem, ki še najbolj ugaja domačim mačkam. Vsebnost eteričnega olja se giblje od 0,5 do 2 %. Suha droga ima sladek, rahlo aromatičen vonj in malce grenak okus. Baldrijan vsebuje več kot 100 zdravilnih spojin, ki delujejo sinergijsko. Med zdravilnimi učinkovinami v koreninah se nahajajo dobrodejne baldrijanske kisline – izovalerična, valerenska in acetoksivalerenska kislina, ki so vzrok za pomirjevalno delovanje baldrijana.

Z baldrijanom lajšamo razne živčne motnje in težave, nervozno izčrpanost in posledice stresa, zmanjšal pa bo tudi živčno pogojene bolečine v želodcu in črevesju. Baldrijan ali zdravilna špajka pomaga pri srčni nervozi ter ugodno deluje na lajšanje glavobolov, menstrualnih in trebušnih krčev ter preganja nespečnost in motnje spanja. Uporablja se tudi za pomirjanje razburjenosti, razdražljivosti, živčne napetosti in nemira, lajšanje migren ter pri težavah v klimakteriju ter v menopavzi. Njegov pomirjujoč učinek deluje ugodno na sproščanje mišic po celem telesu. Dober vpliv pa ima tudi na srce in krvni obtok.

Čaj iz korenin zdravilne špajke lahko pripravimo na dva načina. Prvi način je, da 3 g ali 1 čajno žličko posušenih zdrobljenih koreninic preko dneva ali noči namočimo v skodelici hladne vode, po 8 urah precedimo, vodni izvleček rahlo pogrejemo in popijemo. Drugi način priprave čaja pa je, da 1 čajno žličko koreninic prelijemo z vrelo vodo, po 15 minutah precedimo in pijemo po požirkih preko dneva ali pred spanjem. Po potrebi lahko popijemo do dve skodelici baldrijanovega čaja dnevno. V primeru, da čaj pijemo vsakodnevno, po treh tednih redne uporabe prenehamo, oziroma naredimo premor.

Če nam je ljubše uživanje tinkture namesto čaja, lahko po potrebi jemljemo baldrijanove kapljice, oziroma tinkturo, ki jo vzamemo 1—3 krat dnevno (5—20 kapljic) v decilitru vode. Čaj ali tinkturo uživamo v manjših odmerkih čez cel dan, še posebej pa tik pred odhodom v posteljo. Baldrijanovo delovanje je sicer blago, a učinkovito, vendar lahko prevelike količine pripeljejo do težav s srcem. Nosečnice in doječe matere naj ga raje ne uporabljajo. Le redko ima stranske učinke. Nekateri posamezniki pa ga preprosto ne prenesejo, saj jim povzroča alergije ali slabost v želodcu.

Kar je pri baldrijanu zelo dobrodošlo je to, da kljub zanesljivemu učinku pomirjanja, ne povzroča zaspanosti in težkega prebujanja v jutranjih urah. Uporaba zdravilnih pripravkov iz baldrijana ne povzroča odvisnosti. Prav tako je baldrijan edino naravno pomirjevalo rastlinskega izvora, katerega zdravilno delovanje je podprto in dokazano tudi s kliničnimi raziskavami.


BIODINAMIČNI BALDRIJANOV PREPARAT 507
 

V biodinamičnem kmetovanju iz cvetov zdravilne špajke izdelujemo preparat 507. Zelo zgodaj zjutraj, ko je na cvetovih še rosa, nabiramo baldrijanova socvetja. Baldrijanov preparat lahko izdelamo na dva načina. Prvi je zelo enostaven. Z nabranimi cvetnimi lističi (potrebujemo samo cvetne lističe in ne celih cvetov) do polovice napolnimo steklenico ali kozarec za vlaganje. Čeznje prelijemo čisto studenčnico ali izvirsko vodo. Kozarca ali steklenice ne zapremo, temveč odprtino prekrijemo s krpico iz blaga in ob robovih zatesnimo z elastiko, da sok zaščitimo pred mrčesom. Zatem steklenico za tri tedne obesimo pod krošnjo drevesa ali na drugo sončno mesto. Nato tekočino odcedimo in shranimo.

Drugi način izdelave biodinamičnega preparata 507 je ta, da bele cvetne lističe takoj po nabiranju zmeljemo in iz njih iztisnemo sok. Ta sok precedimo in ga nalijemo v temne steklenice, ki jih zaprte postavimo na temno mesto s konstantno temperaturo. V naslednjih nekaj tednih bo sok v steklenicah fermentiral. Ko je vrenje zaključeno, steklenice pregledamo in povonjamo sok – to naredimo na dan za cvet. Preparat je uspel, kadar je vonj rahlo kisel, prijeten in v njem občutimo baldrijanovo noto. Zgodi se tudi, da se sok v kakšni steklenici pokvari – v tem primeru bomo to zaznali z vonjem po gnilem. Tak preparat je neuporaben, zato ga zavržemo.

Ker se v steklenicah nabere kar nekaj usedlin, je dan za cvet primeren, da fermentiran sok ponovno precedimo in prelijemo v čiste steklenice, ki jih še vedno hranimo v temnem prostoru, kjer lahko preparat dalje zori. Dobro pripravljen preparat iz baldrijana je uporaben več let. Pred uporabo ga prelijemo v majhne kapalne stekleničke, saj ga za izdelavo škropiva potrebujemo le nekaj kapljic na liter mlačne vode. Dinamiziramo ga 20 minut, zatem ga uporabimo. Preparat 507 je edini med biološko dinamičnimi preparati, ki ne potrebuje zorenja v zemlji.

V njem lahko pred setvijo namakamo tudi semena (za ta namen vzamemo 1 žlico preparata na liter vode), ali škropimo zemljo pred sejanjem. Spomladi na dan za cvet z njim škropimo sadje in okrasne rastline za obilnejše cvetenje. Ker pa baldrijanov biodinamični preparat rastline zelo »žeja« (to lahko opazimo tudi mi, če baldrijanovo tinkturo za pomirjanje uživamo brez vode), jih moramo po škropljenju vedno dobro zaliti. V času rasti lahko za povečanje pridelka z njim trikrat poškropimo tudi žita. Uporabimo ga lahko za zalivanje in pripravo kompostnega kupa ter preparata iz kravjeka po receptu Marije Thun.

Ker preparat 507, kot tudi sama zdravilna špajka, pripada nadsončnemu planetu Saturnu, kar pomeni, da zemlji posreduje toploto, ga uporabljamo tudi proti zmrzali, tako spomladi, kot jeseni. V baldrijanovem preparatu so skoncentrirane sile Saturna, ki delujejo s toploto in svetlobo ter krepijo vitalnost rastlin. Biodinamični preparat 507 podpira delovanje Sonca in vpliva na rastline na način, da le te bolje gospodarijo s fosforjem, ki je na razpolago, oziroma je vezan v kremenasti substanci (pesek in kamnine) v tleh. Tla, ki so iz ozračja vsrkala kozmični vpliv Saturna (tudi Jupitra ali Marsa), dovajajo to toploto rastlinskim koreninam. Toplota v zemlji pa je drugačna od tiste v zraku.

Ko zemlja toploto in seveda tudi zrak, sprejme vase, dobi pridih živega. Enako velja tudi za ostale elemente, kar seveda vpliva tudi na rastline. Fosforja v ozračju skorajda ne bomo našli, saj je vezan na sedimente, kamnine v tleh, fosfate in soli. Kroženje fosforja je pomembno za razvoj in rast vseh živih organizmov. Rastline fosfor iz tal vsrkavajo z vodo in ga vgrajujejo v različne organske spojine, ki jih potem konzumirajo rastlinojedci, razkrojevalci (glive) … Skratka, potuje skozi celotno prehransko verigo, na koncu pa z iztrebki ali odmrlimi rastlinami ponovno pride v zemljo. Ker so fosfati v vodi slabo topni, je fosforja v njej razmeroma malo.

Na dostopnost fosforja rastlinam vpliva tudi kislost tal – čim bolj kisla so tla, tem slabša je topnost fosfatov, saj njihova topnost upada z naraščanjem pH prsti. Torej morajo biti tla približno nevtralna, da bo fosfor rastlinam lažje dostopen. Seveda pa mora biti v tleh tudi glina, saj lahko z njeno pomočjo rastline vase vsrkajo vse substance. Rastline fosfor potrebujejo za razvoj močnih in zdravih korenin, pomemben pa je tudi v fazi cvetenja rastlin. Ko rastline začenjajo cveteti (jagode, paradižnik, okrasne rastline in rože …), je pomembno, da jim omogočimo boljši dostop do fosforja, ki ga v tej fazi rasti potrebujejo še posebej veliko. To naredimo tako, da jih na primer poškropimo z biodinamičnim preparatom iz baldrijana.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO BALDRIJANA
 
  • Recept za pripravo zdravilnih baldrijanovih kapljic:

Za pripravo pomirjevalne baldrijanove tinkture potrebujemo 100 g očiščenih, narezanih in posušenih korenin, ki jih prelijemo s 400 ml 45 % alkohola (najboljše je domače žganje). Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati tri tedne v dobro zaprti steklenici ali v kozarcu za vlaganje. Vmes mešanico večkrat pretresemo. Po tem času tinkturo precedimo, prelijemo v temno stekleničko in do trikrat dnevno uživamo 5—20 kapljic, razredčenih v kozarcu vode. Zdravilno tinkturo jemljemo ob težavah s spanjem ter ob psihičnem in fizičnem nemiru ali razburjenju.

  • Recept za dobrodejno in pomirjujočo čajno mešanico z baldrijanom:

Za pripravo domače čajne mešanice za boljši spanec in sprostitev potrebujemo enake dele koreninic zdravilne špajke, hmeljevih storžkov, listov melise ter cvetov kamilice, sivke in rmana. Zelišča med seboj dobro premešamo in jih hranimo v neprodušno zaprti posodi na hladnem in temnem prostoru. Za pripravo čaja 1—2 žlički zeliščne mešanice prelijemo z 2 dcl vrele vode, po 10 minutah odcedimo, dodamo žličko medu in popijemo toplega pred spanjem.

  • Recept za sproščujočo in zdravilno večerno kopel:

Za pripravo dobrodejne protistresne kopeli za miren spanec potrebujemo 100 g posušenih korenin baldrijana, ki jih prelijemo s pol litra vrele vode in namočene pustimo stati 20 minut. Ta prevretek nato dodamo topli kopeli, ki si jo pripravimo pred spanjem. V kopeli ostanemo do 30 minut. Tako pripravljen prevretek lahko uporabimo tudi za pripravo blagodejnih pomirjujočih obkladkov za zunanjo uporabo.

  • Recept za pripravo zeliščne spalne blazine z zdravilno špajko:

Za pripravo zeliščne blazine za lažji spanec potrebujemo 50 g hmeljevih storžkov, 50 g cvetov kamilice, 30 g cvetov sivke in 30 g korenine baldrijana. Blazino izdelamo tako, da vzamemo majhno bombažno platneno vrečko, ki jo napolnimo z zelišči in rob dobro zapremo ter zašijemo, da se zelišča ne morejo razsuti iz vrečke. Blazinico položimo pod ali ob naš običajen vzglavnik. Pomirjujoča zelišča v spalni blazini bodo s svojimi dobrodejnimi eteričnimi olji na nas delovala sproščujoče, kar bo skrajšalo čas, ki ga običajno potrebujemo, da zaspimo, spanec pa bo hkrati mirnejši in bolj globok.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!