Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)

PLAHTICA - ALCHEMILLA VULGARIS

Do 50 cm visoka »magična« zdravilna rastlina, katere botanično ime izhaja iz besede alkimija, je »najboljša prijateljica žensk«, kot se ponekod glasi tudi njeno ljudsko ime. Je kakor plašček, ki ščiti (predvsem) ženske pred raznimi težavami (angleško ime Lady’s mantle; nemško ime Frauenmantel). Svetlikajoče se kristalne kapljice, ki se nabirajo na njenih zgubanih listih, že od nekdaj navdihujejo tako pesnike, kot alkimiste, ki so v njih iskali eliksir življenja.

Navadna plahtica (latinsko ime Alchemilla vulgaris) je modrikasto zelena trajna zel iz družine rožnic (Rosaceae), za katero so značilni mehkodlakavi, okroglasti in pahljačasto zgubani listi, s sedmimi do enajstimi polkrožnimi krpami. Na nazobčanih robovih listov se izločajo prav drobne srebrnkaste kapljice, ki se stekajo na dno lista. Tam se jim ob vlažnem vremenu pridruži še rosa in tako se ustvarijo na soncu lesketajoče se kaplje, za katere so srednjeveški alkimisti upali, da bodo iz njih le lahko naredili zlato.

Plahtica je skoraj brez vonja, ima pa trpek, nekoliko grenak okus. Rada ima sončna do deloma senčna mesta. Raste v rodovitni in vlažni ilovnati prsti. Socvetja drobnih rumeno zelenih cvetov, ki jih radi uporabimo tudi v šopkih, se pojavijo od konca aprila do avgusta. Plahtica uspeva na vlažnih travnikih, ob gozdovih, gorskih cestah in poteh ter na gorskih travnikih – od tod izhaja njeno ime hribja resa. Od aprila do septembra njene cvetove in liste nabiramo za različne zeliščne pripravke (še posebej maja in junija, saj je takrat rastlina v polnem cvetu). Posušimo jo hitro, v toplem in zračnem prostoru.

Čeprav je plahtica v ljudskem zdravilstvu zelo uporabljana in priljubljena zdravilna zel, pa so njene zdravilne lastnosti in učinkovine klinično še dokaj neraziskane. Vsebuje čreslovine, grenčine, flavonoide, saponine, pa tudi nekaj salicilne kisline, smol in olj. Deluje protivnetno in antioksidativno. Naravno zdravilstvo jo uporablja že iz časov Antike, v srednjem veku pa so menili, da lahko pripomore k ohranjanju mladostnega videza in lepote.

Plahtica je odlično zelišče za nego ran. Lahko jo dodajamo kopelim za pomoč pri raznih težavah s kožo. Posušeni listi povzročajo krčenje tkiva in zaustavljajo krvavitve (adstringentno delovanje). Poleg tega krepi mišice in ustavlja krvavitve pri notranjih poškodbah. V obliki čaja ali tinkture jo lahko uporabljamo pri notranjih in zunanjih poškodbah. Ustavlja krvavitve iz dlesni, uporabimo jo lahko tudi po izdrtju zob. V ta namen grgramo mlačen čaj, ki bo pomiril vnetja v ustni votlini in žrelu. Z ohlajenim poparkom lahko izpiramo tudi gnojne mozolje in razjede na koži ali sluznicah.

Zelo priljubljena je kot žensko zelišče, saj se uporablja za zdravljenje mnogih ženskih težav. Pomaga pri urejanju mesečnega ciklusa, krepi maternico in maternične vezi, pospešuje in lajša pa tudi sam porod. Redno uživanje pripravkov iz plahtice je priporočljivo tudi za nosečnice, saj plahtica olajšuje potek poroda in dobro vpliva na bitjece, ki se razvija. Nosečnice pa naj plahtice ne uporabljajo tik pred rokom, saj spodbuja delovanje maternice.

Uživanje tinkture ali čaja plahtice se priporoča tudi takoj po porodu, saj pospešuje celjenje notranjih poškodb rodil pri porodnicah, podprla pa bo tudi poporodno krčenje maternice in s tem njeno povrnitev v normalno stanje. Dragocena je za lajšanje bolečin v predelu trebuha in rodil, pri belem toku in drugih vaginalnih izcedkih, pri bolečih menstruacijah z močnimi krvavitvami, za blaženje simptomov predmenstrualnega sindroma … Ob bolečinah v trebuhu si pripravimo zdravilno sedečo kopel. Za lajšanje težav v menopavzi se priporoča uživanje izvlečkov iz plahtice do 20 dni v mesecu.

Plahtico uporabljamo tudi pri želodčnih in črevesnih motnjah, slabokrvnosti, ob vodenici (diuretično delovanje), poapnenju žil, revmatizmu, protinu in za preventivo ali okrevanje ob kapi. Pijemo jo tudi pri sladkorni bolezni. Ker zel plahtice v čaju ali tinkturi izloči veliko taninov, takšni pripravki krčijo in stiskajo tkiva, zato so dobrodošli tudi ob vnetju prebavil in ob driskah. Pri vnetju želodca in črevesja se priporoča do pet skodelic čaja plahtice dnevno. Poparek plahtice lahko uporabimo tudi kot obkladek za vnete oči.

Plahtica je varna zdravilna rastlina, zato jo v nizkih odmerkih lahko uživamo tudi dlje časa. Zaradi svojega nežnega delovanja je v manjših količinah primerna tudi za otroke.

Značaj plahtice je suh, hladen, stiska in je grenkega okusa.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO PLAHTICE
 
  • Recept za zdravilni čaj plahtice:

Žličko posušene in zdrobljene plahtice poparimo z 2 dcl vode in po petih do desetih minutah precedimo. Čaj pijemo do petkrat na dan v tednu pred in med menstruacijo, ali ob driski, bolečinah v trebuhu in drugih prebavnih težavah. Poparek plahtice lahko uporabimo tudi za grgranje in izpiranje ter za pripravo obkladkov za nego ran in razjed na koži in sluznicah.

  • Dobrodejna sedeča kopel s plahtico:

V štirih litrih vode kratko prevremo 20 g plahtice, 10 g preslice, 10 g zelenega ovsa in 10 g hrastove skorje. Prevretek vlijemo v zelo toplo vodno kopel, v kateri sedimo 15 minut. Nato se dobro obrišemo in uležemo v toplo posteljo za najmanj eno uro. Iz enakih sestavin lahko pripravimo tudi sedečo parno kopel. Zeliščni mešanici za parno kopel lahko dodamo še kamilico, ognjič ter sivko. Tudi parna zeliščna kopel (t. i. Yoni Spa) deluje dobrodejno na lajšanje težav z vaginalnimi vnetji in neprijetnimi izcedki.

  • Čajna mešanica s plahtico za lajšanje težav v menopavzi:

Za pripravo zeliščne mešanice za menopavzo potrebujemo 80 g navadne konopljike, 50 g črne detelje in 40 g plahtice. Posušena zelišča dobro premešamo in hranimo v tesno zaprti posodi, na hladnem in temnem mestu. Za pripravo čaja prelijemo 1—2 žlički zelišč z 250 ml vrele vode in po 10 minutah precedimo. Pijemo po potrebi, ob težavah, 3 tedne zapored. Nato imamo en teden premora.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!