Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

VELIKI OMAN (Inula helenium)

VELIKI OMAN - INULA HELENIUM

V antičnih časih je bil veliki oman (latinsko ime Inula helenium) eno najpomembnejših zdravilnih zelišč. Ljudski pregovor, ki pravi, da bo oman ohranjal zdravje duha (latinsko: »Inula campana reddit praecordia sana.«), nakazuje, da je bil že pred mnogimi leti izjemno čislana zdravilna rastlina. Legenda pravi, da je trojanski kraljevič Paris ugrabil Lepo Heleno prav med nabiranjem omana, kar botruje latinskemu imenu rastline.

Že v preteklosti je veliki oman veljal za univerzalno zdravilo, tako za vodenico in prebavne motnje, kot tudi za išias in menstrualne težave. Srednjeveški lekarnarji so prodajali njegove sladke korenine, ki so jih ljudje grizljali in iz njih sesali dobrodejne spojine. S tem so blažili težave s prebavo, astmo in druge bolezni dihal ter respiratorne težave. Korenine so uporabljali tudi za pripravo krepčilnega napitka, ki je pomagal pri zdravljenju kožnih bolezni in gobavosti.

Veliki oman je preko 2 m visoka trajnica iz družine nebinovk (Asteraceae), katere močna korenina se danes uporablja za težave z dihali. Razširjen je skoraj po celotni Evropi, Aziji in Ameriki. S svojo mogočno višino in bujno olistanostjo vzbuja pozornost na vsakem vrtu. Ima številne podolgovate in premenjalno nameščene zelene liste, ki so ovalne oblike z ošiljeno konico in ob robovih nazobčani. Njegovi veliki koškasti cvetovi so živahne rumene barve, ki privlači čebele in metulje, kateri cvetove tudi oprašujejo. Cveti od junija do avgusta.

Veliki oman je nezahtevna rastlina. Rad ima peščena in ilovnata tla ter sončna rastišča. Ne mara pognojenih tal. Ima razvejan koreninski sistem s krajšo glavno koreniko, iz katere izraščajo do 50 cm dolge korenine. Če želimo, da bodo njegove korenine obilne, ga moramo pridno zalivati. Rastlino razmnožimo s semeni ali z delitvijo korenin jeseni in spomladi.

Koreniko in korenine izkopavamo pri dveletnih ali triletnih rastlinah. Uporabljamo jih v obliki čaja, tinkture, sirupa, pastil ali oljnih ekstraktov. Najpomembnejša učinkovina v njih je sladka škrobasta snov inulin, ki je jeseni v koreninah prisoten kar v 40—50 %. Učinkovine v koreninah so zraven inulina še eterična olja, alantolna kislina, smole, azulen, pektin, voski, grenčine

Korenine velikega omana lahko uporabljamo zunanje, kot rahel prevretek za zdravljenje kožnih neprijetnosti (kot so na primer srbečica, lišaji, izpuščaji, akne, garje …) in seveda tudi notranje, kot čaj za pospeševanje presnove, ob slabosti v želodcu, zasluzenju črevesja, pri črevesnih vnetjih, pri zasluzenju dihalnih organov ter ob bronhitisu in gripah. Izvlečki iz korenin velikega omana v obliki prevretka, tinkture, ali sirupa prispevajo k redčenju sluzi v dihalih in dihalnih poteh ter pomagajo pri njihovem izločanju iz telesa. Poparek korenin z vinom krepi delovanje srca.

Veliki oman deluje krepčilno, pospešuje in uravnava prebavo, krepi imunski sistem, spodbuja in olajšuje izkašljevanje ter čiščenje dihalnih poti, krepi pljuča, spodbuja znojenje, uničuje zajedavce in deluje protimikrobno, saj uničuje bakterije, viruse in glivice. Kafra, ki je prisotna v velikem omanu, ugodno vpliva na zdravljenje pljučne jetike, pomaga pri kašlju in astmi.

Sladek inulin, ki ga vsebujejo korenine, je lahko nadomestek za sladkor pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Če inulin uživamo, služi tudi kot prebiotik, ki prispeva k ohranjanju ravnovesja črevesne mikroflore. Pomirja tudi razdraženost in vnetja v prebavnem traktu, blaži krče v prebavilih, lajša slabost, napenjanje in drisko.

Korenine izkopavamo jeseni ali zgodaj spomladi in jih pred sušenjem narežemo na manjše koščke. Nabiramo stranske korenine, koreniko pa pustimo. Na Kitajskem uporabljajo tudi cvetove velikega omana, ki jih priporočajo pri astmi, bronhitisu, za preprečevanje dviganja želodčne kisline, odpravljanje slabosti in bruhanja. Odkrili so, da imajo tudi cvetovi blago protimikrobno delovanje, spodbujajo prebavo in krepijo živčni sistem.

Značaj velikega omana je grenak, nekoliko sladek, topel in suh.

V primeru alergije na nebinovke, nosečnosti in dojenja, ob uporabi drugih zdravil ter pri otrocih in bolnikih s kroničnimi boleznimi, je pred uporabo pripravkov iz velikega omana potreben posvet z zdravnikom.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO VELIKEGA OMANA
 
  • Recept za zdravilni omanov čaj:

Za pripravo čaja iz velikega omana potrebujemo 1 žličko narezane korenine, ki jo za minutko prevremo v 2,5 dcl vode, nato prevretek pustimo stati 10 minut in precedimo. Čaj pijemo v primeru astme, pri bronhitisu in vnetju dihal, ob slabokrvnosti ter za splošno krepitev ob dolgotrajnem obolenju dihal. Deluje kot spodbujevalec prebave in jeter. Je izvrstno krepčilo pri oslabelosti.

  • Domača tinktura iz velikega omana:

Za pripravo tinkture 200 g korenine velikega omana prelijemo z 800 g 50 % žganja. Vse skupaj damo v kozarec za vlaganje in dobro zapremo. Kozarec občasno pretresamo in tinkturo po 3 tednih precedimo. Tinkturo hranimo v steklenički, na temnem in hladnem mestu, ter jo uporabimo ob obolenjih dihal in v primeru splošne oslabelosti.

  • Dobrodejni čaj iz cvetov velikega omana:

Za pripravo čaja potrebujemo 2 žlički posušenih in zdrobljenih cvetov velikega omana, ki jih prelijemo z 250 ml vrele vode in po 10 minutah precedimo. Čaj pijemo v primeru slabosti in bruhanja ter ob kašlju z veliko sluzi.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!