Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ŠIPEK (Rosa canina)

Ob gozdnih obronkih, posekah in zapuščenih travnikih, po nižinah in hribovju, da je le sončno in rodovitno, se na vse strani bohotijo bodeče veje divje rože, šipka. Šipek je do tri metre visok grm s povešenimi vejami, na katerih je veliko trnjev.

Ima liste, ki so značilni za vrtnice, so premenjalni, pernato sestavljeni iz lističev, ki so nazobčani. Razširjen je skoraj po vsem svetu z zmernim podnebjem. Cveti pomladi v maju ali juniju z enostavnimi, enojnimi prijetno dišečimi belimi ali roza cvetovi, iz katerih se kasneje razvije plod, ki je zrel od septembra naprej. Plod šipka je jajčast, živo rdeč, svetleč in vsebuje številne trde koščice – plodičke. Meso plodu je prijetnega, svežega vonja, kiselkasto, ko je plod zrel tudi sladko, vendar nekoliko trpko. V plodu je veliko semen – plodičkov, ki so obdani s tankimi, ostrimi dlačicami, ki jih moramo pred uporabo čimbolj odstraniti, saj so zelo dražeče koži in dihalom. Zrele plodove nabiramo septembra in oktobra. Ne nabiramo ga le zaradi slastnih marmelad, likerjev in čajev. Vedeti moramo tudi, da je šipek vrhunsko superživilo, ki zelo krepi in utrjuje zdravje. Šipek namreč sodi med plodove, ki vsebujejo največ vitamina C. In kar je še posebej zanimivo je to, da se po 10-minutnem kuhanju šipka, po nekaj raziskavah, vsebnost vitamina C ne zmanjša. Vendar žal, vsebnost vitamina C s hranjenjem tudi upada, tako, da je po kakšnem letu dni v naših shrankih vitamina C le še za četrtino. Zato je pametno, da se ti shranki porabijo čim prej. Tudi s sušenjem šipkovih plodov izgubimo veliko vitamina C.

Šipkovi izdelki pomagajo tudi pri pomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, pomanjkanju veselja in energije, torej vseh pojavih, ki jih povzroča pomanjkanje vitamina C, kot tudi pri dovzetnostih za okužbe in prehlade, saj dviguje odpornost, odpravlja utrujenost in splošno oslabelost. Plodovi vsebujejo tudi vitamin A, kalcij, železo, flavonoide, pektin, E vitamin, magnezij in nekaj čreslovin, zaradi katerih je šipkov prevretek blago učinkovit tudi pri driskah. Zaradi pektina in sadnih kislin, ki jih vsebuje, šipek deluje tudi blago odvajalno, ne, da bi dražil ledvica. S pospeševanjem izločanja seča, pa ugodno vpliva tudi pri nagnjenosti k nastanku ledvičnega peska in kamnov.

Tudi Kneipp je priporočal dolgotrajno pitje šipkovega čaja pri preprečevanju nastajanja kamnov v sečilih. Tudi pri vnetju ledvic in mehurja se priporoča pitje čaja. S povečanim izločanjem pa se seveda prečiščuje celotno telo in tudi kri, odvajajo se nakopičene soli sečne kisline in nam tako olajšajo tudi morebitne težave pri vseh revmatičnih in protinskih obolenjih. Pomagal naj bi tudi pri vnetih sklepih, saj naj bi blažil bolečine in izboljšal gibljivost. Neoslajen šipkov čaj se priporoča tudi sladkornim bolnikom. Tudi doječim mamicam se zelo priporoča uživanje šipka v vseh oblikah, saj bo to vplivalo na vsebnost vitaminov tudi v mleku. Tudi semena šipka so podobno učinkovita, zato jih pri sušenju čajev lahko pustimo in posušimo.

Če jih bomo zmogli streti, pa toliko bolje, saj je tudi v semenu veliko koristnih učinkovin. Kadar je semen veliko, lahko iz njih stisnemo tudi olje. Vsebuje visok delež nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, predvsem gama-linolenske kisline (okoli 40%) alfa-linolenske kisline (okoli 30%) in oleinske kisline (15 %). Teh esencialnih kislin naše telo ne proizvaja samo, zato jih moramo pridobiti iz hrane. Vsebuje tudi retinojsko kislino, ki je ena od oblik vitamina A, nekaj likopena, betakarotena, če je dovolj sveže pa tudi vitamin C. Skratka veliko antioksidantov in maščobnih kislin, ki so pomembne tudi za ohranjanje lepe kože in šipkovo olje je odlično olje za regeneracijo kože in sredstvo, ki zavira njeno staranje. Z njim se lahko negujejo tudi nosečnice in tako preprečujejo nastanek strij, prav tako pa se uporablja za nego vseh vrst brazgotin. Lipidi v olju so podobni tistim v koži, zato se lepo vpija v kožo. Redna uporaba olja pomaga tudi pri prekomerni pigmentaciji kože.

ČAJ ZA ČIŠČENJE ORGANIZMA

80 g šipka

20 g koprive

20 g breze

ŠIPKOVO VINO PROTI PREHLADU    

2 kg šipkovih plodov

1 kg sladkorja

2 l vode

Sladkor raztopimo v vodi, šipek zdrobimo in dodamo v tekočino. Posodo z mešanico pokrijemo s krpo in jo postavimo na toplo, da prične vreti. Ko vretje preneha, vino precedimo in shranimo v steklenice. Zamašimo in hranimo na hladnem.

ŠIPKOV LIKER

600 g mletega šipka, 250 g sladkorja, tri pesti dišečih vrtničnih (suhih) listov, 1 liter žganja. Vsebino dobro premešamo in damo za tri tedne na sonce. Precedimo in nalijemo v stekleničke.

ŠIPKOVO – JABOLČNA MARMELADA

2 kg šipkovih plodov (odreži muho, razpolovi, očisti koščice in dlačice) stresi v lonec in jim dodaj 10 narezanih in očiščenih jabolk, 1 liter vode, 800 g sladkorja (po želji več), sok limone, lahko tudi žlico moke iz rožičevih pešk in vse skupaj kuhaj do vretja, nato pospešiš razpad sestavin s paličnim mešalnikom, kuhaš še pet minut in vroče polni v kozarčke.

Namig za sušenje šipka:

Nabran šipek preberi in ga zmelji v multipraktiku. Posuši ga v sušilcu za sadje ali v ventilatorski pečici na 40 – 50°C. Ko je suh, dobro presej dlačice in ga shrani na suhem in temnem prostoru.

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!