Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

PRAVA LAKOTA (Galium verum)

PRAVA LAKOTA - GALIUM VERUM

Prava lakota ali rumena lakota (latinsko ime Galium verum) je zelnata trajnica iz družine broščevk (Rubiaceae), ki raste na sončnih ali polsenčnih odcednih ilovnatih travnikih in pašnikih. Našli jo bomo tudi ob gozdnih robovih in poteh. Razširjena je po Evropi, Severni Ameriki in v zmernem pasu Azije. Na členastih steblih ima nežna vretenca igličastih listkov. Od 30 cm in vse do 1 m visoka štiriroba dlakasta stebelca se končujejo s pajčolanastimi »grozdi«, oziroma gostimi socvetji drobcenih zlatorumenih cvetov. Cvetovi prave lakote imajo zelo prijeten, po medu dišeč vonj. V nasprotju s tem pa je njihov okus kisel in trpek.

V zdravilne namene od junija do septembra nabiramo njene cvetove. Za nabiranje so najbolj primerni sončni in suhi dnevi, ko je rastlina v polnem razcvetu. Nabiramo zgornji del rastline (zgornjih 15 cm), kjer je največ rumenih socvetij.

Že od nekdaj je prava lakota v tradicionalni medicini cenjena kot zdravilo za kožne bolezni. Za ta namen se zunanje uporablja iztisnjen sok ter macerat, oziroma oljni izvleček cele rastline. Sveže iztisnjen sok prave lakote lahko uporabimo za zdravljenje težav s kožo, za nego ran in opeklin ter za razkuževanje gnojnih mozoljev, ogrcev in turov. Tudi za žvrkljanje v primeru vnetij v ustni votlini nam bo sok te zdravilne rastline dobro del. Z njenim sokom so nekoč zdravili vnetje jezika.

Oljni izvleček prave lakote lahko uporabimo za izdelavo mazila, ki ga uporabimo za lajšanje težav pri luskavici, lajšanje težav s kožo zaradi nekaterih vrst dermatitisa, zdravljenje kožnih izpuščajev ter lišajev in odpravljanje vaginalnih vnetij. Prava lakota dobrodejno vpliva na zmanjšanje pordelosti in razdraženosti kože. Kožo pomirja in čisti, hkrati pa pospešuje celjenje in obnovo kože ter deluje antiseptično in protivnetno.

Čaj ali tinkturo iz prave lakote uporabljamo predvsem ob težavah z ledvicami in mehurjem ter ob vodenici, saj pospešuje izločanje vode iz telesa in deluje protivnetno. Prava lakota pomaga pri katarjih (vnetjih sluznice) želodca, črevesja in mehurja, pa tudi pri ledvičnih kamnih in bolečem ter pekočem uriniranju. Spodbuja odstranjevanje ledvičnih in sečnih kamnov ter deluje diuretično.

Pripravke iz prave lakote uporabljamo tudi za čiščenje jeter. Odlično deluje na vse žleze z notranjim izločanjem, koristi trebušni slinavki in vranici, dobrodejno deluje pri slabokrvnosti, zastajanju limfe, oteklih bezgavkah … Pitje čaja in obkladki s čajem, ki jih položimo na vrat, lajšajo težave z golšo. Pravijo, da prava lakota lahko pomaga tudi pri božjasti otrok in živčnih obolenjih. V kitajski medicini jo uporabljajo za bolezni jeter in žolčnika. Zeliščarka Maria Treben jo je priporočala ob težavah z limfnimi žlezami.

Čaj prave lakote lahko uporabimo tudi za pripravo dobrodejnih obkladkov za čiščenje ter obnovo kože, ali pa ga dodamo kopeli. Po takšni uporabi bo koža postala bolj prožna, gladka in napeta, pa tudi kožne nečistoče bodo izzvenele.

Surove ali kuhane mlade liste prave lakote lahko zaradi njihovega zanimivega aromatičnega okusa uporabimo tudi v kulinarične namene. Dodamo jih različnim namazom, špinačnim omakam in solatam. Pražena semena prave lakote se uporabljajo kot kavni nadomestek. Iz cvetov lahko pridobimo rumeno barvilo, ki ga uporabimo za obarvanje živil.

Nekoč so pravo lakoto uporabljali za barvanje tkanin. Pomešane z jedkim galunovcem, so njene korenine obarvale blago v koralno rožnato barvo. V preteklosti so jo uporabljali tudi namesto sirila pri izdelavi sira. Še danes prevretek iz cele rastline uporabljajo kot sirilo in barvilo angleškega sira Double Gloucester. Prava Lakota vsebuje snovi, ki sesirijo mleko, hkrati pa dajejo temu siru njegovo značilno zlatorumeno bravo. Na Danskem pravo lakoto uporabljajo za pridobivanje tradicionalne zeliščne žgane pijače, imenovane bjæsk.

Skandinavci so pravo lakoto v preteklosti uporabljali za lajšanje porodnih bolečin. Od tod izhaja tudi njeno ime »Friggina trava«, ki ga je dobila po nordijski boginji Frigg, zaveznici poročenih žensk, ki je materam pomagala pri porodu.

Tudi v angleško govorečih deželah so verjeli, da prava lakota ščiti nosečnice in otroke, zato so jo dodajali v slamnjače – spalne podloge ali žimnice, napolnjene s slamo, na katerih so spale bodoče matere. Od tod izvira tudi angleško ime prave lakotelady’s bedstraw. Njen vonj naj bi odganjal tudi insekte, zato je bila prava lakota še posebej primerna za polnilo spalnih podlog.

V romunski folklori je prava lakota posvečena »prijaznim vilam« in je povezana s kresovanjem in praznovanjem ob poletnem solsticiju. V tem času vsako leto priredijo tudi vilinski festival Sânziene, katerega osrednji del je nabiranje zdravilnih rastlin, zelišč in cvetlic, iz katerih spletajo venčke ter jih povezujejo v šopke. Med nabranimi rastlinami mora obvezno biti tudi prava lakota (Sânziànă je romunski izraz za pravo lakoto, hkrati pa pomeni tudi »dobra vila«). Ljudsko izročilo pravi, da na to noč po zemlji hodijo vile, ki rastline navdahnejo s posebnimi čarobnimi in izjemno zdravilnimi močmi.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO PRAVE LAKOTE
 
  • Dišavna blazina s pravo lakoto:

Za pripravo po senu dišeče travnate mešanice potrebujemo pravo lakoto, medeno deteljo, kamilico, sivko in dišečo perlo. Z zelišči napolnimo blazino in jo uporabljamo kot vzglavnik ob popoldanskem ali nočnem počitku. Vzglavnik bo na nas deloval prijetno in pomirjujoče.

  • Kopel s pravo lakoto za odpravljanje kožnih nečistoč:

150 g posušene prave lakote prelijemo s tremi litri vode, zavremo, ugasnemo, pokrijemo in pustimo, da se droga namaka 20 minut. Po tem času precedimo in dodamo topli kopeli, v kateri se okopamo za 30 minut.

  • Recept za macerat iz prave lakote:

Za pripravo oljnega izvlečka potrebujemo steklen kozarec, v katerega na drobno narežemo svežo pravo lakoto in jo prelijemo z oljčnim ali še bolje s svetlinovim ali konopljinim oljem. Po treh tednih precedimo in pridobljen macerat hranimo v temni steklenici. Uporabimo ga za ekceme, luskavico in druge težave s kožo.

  • Recept za mazilo iz prave lakote:

Mazilo izdelamo tako, da 100 g macerata prave lakote, ki smo ga naredili s svetlinovim, konopljinim ali lanenim oljem, segrejemo ter mu dodamo 10 g ekološkega čebeljega voska. Ko se vosek raztopi, tekoče mazilo premešamo in vlijemo v čisto stekleno embalažo. Mazilo uporabimo v primeru ekcemov, ob luskavici, dermatitisu, aknah in drugih težavah s kožo.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!