Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

HIŠKA ZELIŠČ

HIŠKA ZELIŠČ

Povsod so. Na travnikih, ob njivi, v gozdu, v planinah. Ob vsaki potki … In še na vrtu. Rožne vodice, zapestnice in solatke iz marjetic, vijolic, trobentic. Vedno se je našlo nekaj. Čajčki iz vsega, kar sem nabrala mimogrede, po poti, na hitro, so bili vedno najslajši. Od nekdaj obožujem vonj in okus sveže nabranih zelišč.”

Veliko zdravilnih rastlin imam na vrtu. Včasih je videti čisto divji. Majhen, poln in divji. Kar nekaj je rastlin na njem, s katerimi imam čisto svojo povezavo. V nekem spomladanskem času, kmalu za cvetočimi češnjami, cel vrt navdahne stara potonika. Vabi po brstenju in življenju. Je še iz mladosti in iz vrta moje stare mame. Rešena pred odvozom na odpad, je pristala pri meni. Najbolj sem vesela, da je prenesla izrutje in seveda, da še vedno prelepo cveti. Zelo lesnata je, a vseeno vitalna, kljub svojim več kot šestdesetim letom. Še leta sva jo s staro mamo radi gledali, kako je vsako pomlad zacvetela pri meni. Med vsemi mojimi dišečimi vrtnicami imam eno, nič vpadljivo, a meni prav posebno. Ta stara angleška vrtnica preganja tesnobo in žalost ali pa te navdahne s najčistejšim veseljem, kar ga nosiš v sebi. Seveda, odvisno, po kaj si prišel! Nad hišo je vitalen  in najlepši šipek kar jih poznam :) Ta je na vrtu zato, ker mi moja divja narava ni dopustila, da odrežem divje poganjke ob prelepi, beli, velikocvetni stebelni vrtnici, ki jo je moja hči dobila v dar od svoje babice. Kot zelena, čipkasta zavesa se bohoti pred njenim oknom in le na kratko in nežno zacveti s svojimi “simpl¨ lepimi, dehtečimi, čisto belimi cvetovi. Na vzhodu šipkovega grma, pa skoraj skozi celo leto, še vedno pocveta lepa, bela stebelna vrtnica. Nekoč, sem si celo “priželela” dve rastlini, ti sta se naslednje leto pojavili v izobilju, ki ga nikoli ne bi mogla posejati: vrbovec in badelj. Tudi te imam po svojem vrtu, so med mojimi ljubšimi. In seveda divjo ščetico, rastlino, ki sem jo izbrala za svoj študijski projekt pri Sekciji na naravoslovje na Antropozofskem inštitutu Goetheanum v Dornachu, kjer sem tudi zaključila svojo raziskovalno diplomsko nalogo. Ta je name vplivala s svojim redom, stabilnostjo in tudi s svojimi trni. Pri njej videvam nasprotja in se potapljam v svoje globine, da jo srečam. Tudi ščetica je na svoj način samosvoja, je pa tudi ukročena, a ni ukročena iz vzorca rasti, temveč se je ukrotila iz nekega lastnega navdiha po redu, tudi svetlobi, a le ta jo kasneje preobrazi vse do njenega skeleta.

Mar mi je seveda tudi in skrbim za to, da ohranjam zemljo živo, da živih organizmov ne uničujem za to, da bi moje vrtnine bolje rasle. Imam certifikat za biološko pridelavo rastlin, a velikokrat si mislim, da je biološko kmetovanje vedno bolj podobno biološki vojni. In po čem se le ta razlikuje od kemične vojne? Še vedno je vojna … Zato se mi zdi kmetovanje po načelih biodinamike in seveda iz lastnega impulza, edino sprejemljivo. In moj vrt je živ. Vedno razgiban, nikoli popoln. Z veliko biserčki.

“S poglabljanjem znanja o delovanju rastlinskih učinkovin na naše misli, dušo in telo sem prišla do edinega možnega zaključka: vse kar potrebujem za razvajanje sebe, mi nudi narava. Moj del je, da skrbno izberem, sestavim in to uporabim. Ker je najboljše zame. In le-to lahko dobiš tudi ti.”

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!