Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

HIŠKA ZELIŠČ, EKOLOŠKA ZELIŠČNA KMETIJA

EKOLOŠKA KMETIJA HIŠKA ZELIŠČ

Povsod so. Na travnikih, ob njivah, v gozdu, v planinah … Ob vsaki potki … In še na vrtu. Rožne vodice, zapestnice in solatke iz marjetic, vijolic, trobentic. Vedno se najde nekaj. Čajčki iz vsega, kar naberem mimogrede, po poti in spontano, so vedno najslajši. Od nekdaj obožujem vonj in okus sveže nabranih zelišč.

Veliko zdravilnih rastlin imam na vrtu. Včasih je videti čisto divji. Majhen, poln in divji. Kar nekaj je rastlin na njem, s katerimi imam čisto svojo povezavo.

V nekem spomladanskem času, kmalu za cvetočimi češnjami, cel vrt navdihne stara potonika. Vabi po brstenju in življenju. Je še iz mladosti, z vrta moje stare mame. Rešena pred odvozom na odpad, je pristala pri meni. Najbolj sem vesela, da je prenesla izrutje in seveda, da še vedno prelepo cveti. Zelo lesnata je, a vseeno vitalna, kljub svojim več kot šestdesetim letom. Še leta sva jo s staro mamo radi gledali, kako je vsako pomlad zacvetela pri meni.

Med vsemi svojimi dišečimi vrtnicami imam eno, nič vpadljivo, a meni prav posebno. Ta stara angleška vrtnica preganja tesnobo in žalost, njen vonj pa te navda z najčistejšim veseljem, kar ga nosiš v sebi. Odvisno, seveda, po kaj si prišel!

Nad hišo je močan, vitalen in najlepši šipek, kar jih poznam. Ta je na vrtu zrastel zato, ker mi moja divja narava ni dopustila, da odrežem divje poganjke ob prelepi beli velikocvetni stebelni vrtnici, ki jo je moja hči pred leti dobila v dar od svoje babice. Kot zelena čipkasta zavesa se bohoti pred njenim oknom in le na kratko in nežno zacveti s svojimi preprostimi, a lepimi, dehtečimi in čisto belimi cvetovi. Na obrobnem delu šipkovega grma, ki gleda proti vzhodu, pa skoraj skozi celo leto še vedno cveti prekrasna bela stebelna vrtnica.

Nekoč sem si celo »priželela« dve zdravilni rastlini – resnično močno sem si želela, da bi zrastli na mojem vrtu. In res – obe rastlini sta se naslednje leto pojavili v izobilju, ki ga nikoli ne bi mogla posejati. To sta drobnocvetni vrbovec in pegasti badelj. Seveda imam na svojem čarobnem vrtu tudi obilico zdravilnih zelišč, ki jih uporabljam in dodajam v ekološke izdelke, ki nastajajo v moji Hiški. Zdravilne rastline so med mojimi najljubšimi. Tako posebne, nežne, a hkrati močne in trdožive, polne koristnih snovi. Le poznati jih je treba. Vedno znova sem fascinirana nad močjo in uspehi naravnega zdravljenja, ki nam ga omogočajo in ponujajo zdravilne učinkovine iz zelišč.

Seveda ne smem pozabiti na divjo ščetico – rastlino, ki sem jo izbrala za svoj študijski projekt pri Sekciji za naravoslovje na Antropozofskem inštitutu Goetheanum v Dornachu, kjer sem opravljala in zaključila svojo raziskovalno diplomsko nalogo. Ta rastlina je name vplivala s svojim redom, stabilnostjo in tudi s svojimi trni. Pri divji ščetici videvam podobna nasprotja kot pri sebi in se potapljam v svoje globine, da jo srečam. Tudi divja ščetica je na nek način samosvoja, je pa tudi ukročena – a ni ukročena iz vzorca rasti, temveč se je ukrotila iz nekega lastnega navdiha po redu in zavoljo stremenja k svetlobi … in le ta jo kasneje preobrazi vse do njenega skeleta. Je čisto moja rastlina.

Mar mi je seveda tudi za zdravje naše Zemlje. Na svoji ekološki zeliščni kmetiji sem vedno pozorna in skrbim za to, da ohranjam prst in tla živa, da živih organizmov ne uničujem zato, da bi moje vrtnine bolje rastle. Imam certifikat za ekološko pridelavo rastlin. Šla pa sem še korak dlje. Menim namreč, da je biodinamično kmetovanje, oziroma kmetovanje po načelih biodinamike, in seveda po lastnem občutku, ki izhaja iz tesne povezanosti z naravo, edino sprejemljivo. In moj zeliščni vrt je živ. Vedno razgiban, nikoli popoln. Z veliko biserčki.

S poglabljanjem znanja o delovanju rastlinskih zdravilnih učinkovin na naše misli, dušo in telo, sem prišla do edinega možnega zaključka: vse, kar potrebujem za skrb zase in za svoje zdravje, mi nudi Narava. Moja naloga je, da te naravne učinkovine skrbno izberem, povežem in sestavim, ter to uporabim v svojih ekoloških izdelkih, ki jih pridne roke naše družine ustvarjajo in izdelujejo v Hiški Zelišč. Ker se zavedamo, da je naravno najboljše za nas vse. In le to lahko pri nas dobiš tudi TI. 🥰

In kar je v današnjem času še posebej pomembno – z uporabo ekoloških, naravi prijaznih in trajnostnih zeliščnih ter kozmetičnih izdelkov, ki jih zate ustvarjamo na ekološki kmetiji Hiška Zelišč, ne škodiš niti našemu planetu. 🌍💕

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!