Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

PEGASTI BADELJ (Silybum marianum)

Če v tem času posejemo semena pegastega badlja, ki počasi odmira, bomo imeli naslednje leto mogočne rastline, polne cvetov, s plodovi, ki nudijo učinkovito podporo, zaščito in obnovo jeter. Pegasti badelj ima velike zelene liste, posute z belimi lisami. Listi so neenakomerno nazobčani in zobci se zaključijo s tankimi, ostrimi trni. Na koncu razvejanega stebla je koškasto socvetje vijolične barve. Po cvetenju se razvijejo 6 – 7 mm dolgi sivo rjavi plodovi, ki imajo zelo trdo lupino in svilnate dlačice, ki jim pomagajo leteti. Tudi v bodeči, odcveteli cvetni glavici je polno svilnatih dlačic, med katerimi je veliko plodov, ki jih zelo težko izločimo. Pomagamo si z usnjenimi rokavicami in vilico. Pegasti badelj je enoletnica, vendar če ga posejemo jeseni, prezimi v rozeti.

Plodovi pegastega badlja vsebujejo edinstveno skupino močnih antioksidantov, ki jim s skupnim imenom rečemo silimarin. Silimarina v listih ni. Liste lahko uporabimo kot čaj, pri pekoči zgagi. Plod vsebuje od 1 – 3 % silimarina, ki je slabo topen v vodi. Izvlečki in plodovi pegastega badlja se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje okvar jeter, pri jetrnih vnetjih, motnjah v delovanju, povečanju, zamaščenosti, zgrbančenosti jeter, povišanem holesterolu. Te okvare lahko povzročajo različni zunanji dejavniki (alkohol, strupi, tudi zastrupitve z gobami), lahko pa so to kronične spremembe, zaradi motenj v jetrnem delovanju. Včasih so tudi katere druge težave, kot npr. nečista koža, glavoboli, težave z očmi, depresije, pomanjkanje volje in energije lahko povezane s slabim delovanjem jeter. Malokdo pomisli na jetra, saj simptomov bolezni ne zaznavamo, čeprav je jetrna bolezen že krepko napredovala. Jetra so organ brez živcev, napake oz. slabo delovanje jeter je opazno šele, ko je prizadetih več kot 85 % jetrnih celic (hepatocitov). Silimarin v plodovih pegastega badlja pomaga varovati jetrne celice pred poškodbami, jih obnavljati. Pomaga obvladovati veliko resnih težav z jetri, kot so alkoholne in nealkoholne spremembe, nekatere vrste hepatitisov, zamaščenost, pomaga obnavljati celice po kemoterapiji, koristen je tudi pri vnetju žolčnika, vranice in trebušne slinavke, po jemanju zdravil ali substanc, s katerimi obremenimo jetra. Pripravke pegastega badlja uživamo 2 x na dan preventivno ob obroku po eno čajno žličko. Kadar pa so jetra obremenjena, lahko dozo povečamo na tri žličke dnevno. Delovanje pegastega badlja je dobro raziskano in številne klinične študije potrjujejo njegovo učinkovitost. Ker uporaba čajev ni učinkovita, je najbolj enostavno, da plodove badlja zmeljemo v prah in ga uživamo posutega po hrani. Lahko ga uporabimo tudi kot macerat v olju, če nimamo omejenega vnosa maščob v telo. Lahko uporabimo tudi katerega od pripravkov, ki so na voljo kot prehranska dopolnila. Najbolj učinkovita je intravenozna uporaba. V podporo jetrom pa se oskrbimo tudi z vitamini E, B in omega-3 maščobnimi kislinami.

 

Tinktura za podporo jetrom:

50 g mletih plodov pegastega badlja
20 g mletih plodov sabljastega triplata
20 g suhe korenine kurkume
10 g suhih listov artičoke
2 g zdrobljenih brinovih jagod
400 ml 45 % alkohola ali 3 – 6 % kisa

Pegasti badelj na olju

150 g semen pegastega badlja zmeljemo v kavnem mlinčku in jih prelijemo z 200 ml orehovega, hladno stiskanega olja. Uporabljati lahko začnemo takoj. Olje jemljemo po žličkah s semeni vred.

Pomoč pri zgagi

2 žlički suhih listov pegastega badlja prelijemo z 1,5 dcl vrele vode, po desetih minutah odcedimo in pijemo ob težavi.

 

Patricija Šenekar

Patricija Šenekar

Oglejte si vse objave
Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice!

Obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!