Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

VRTNICE (Rosa spp.)

VRTNICE - ROSA SPP.

Popolna lepota in opojen vonj postavljata vrtnico na prestol kraljice cvetlic. Vrtnica pa ni zgolj lep in dišeč okras naših vrtov, uporabna je tudi kot zdravilna rastlina in zelišče.

Vrtnica (latinsko ime Rosa, Rosa spp.) je rod grmičastih cvetočih rastlin iz družine rožnic (Rosaceae) z več kot 300 vrstami. Vrtnice naravno uspevajo na severni polobli, v zmernem podnebju Evrope, Azije in Severne Amerike. Po svetu so se razširile iz Perzije in skozi tisočletja navdihovale pesnike, slikarje ter druge umetnike, vojščake, zaljubljence in sedaj tudi nas.

Vrtnice so poleg svoje lepote in prijetnega vonja zaradi svojih blagih zdravilnih lastnosti priljubljene tudi kot naravno zdravilo. Vrtnična esenca je ena najvarnejših snovi, ki pospešujejo celjenje tkiv, medtem ko je rožna voda (hidrolat vrtnice) cenjena tako v kulinariki, kot tudi v kozmetični industriji.

»Vonj suhih vrtnic, ki ga vdihavamo, umiri možgane in srce ter ohladi razvnete duhove.« piše v zeliščarskem priročniku iz 16. stoletja. Tudi stari pregovor pravi, da je vrtnica dobra za kožo in dušo. Že v rimskih časih so vrtnice uporabljali za lajšanje raznih zdravstvenih težav. Še pred nekaj desetletji so vrsto vrtnice Rosa gallica uporabljali kot zdravilo ob vnetju grla. Znano je tudi, da so stari Perzijci že pred našim štetjem rožno vodo izvažali na Kitajsko.

Vrtnice imajo rade obilico sonca, bogato in dobro odcedno ilovnato zemljo ter zastiranje. V naravi jih najdemo ob gozdnih robovih, na jasah in v grmiščih. Razmnožujemo jih s potaknjenci ali s semeni. Stare vrtnice so trpežne in jih ni potrebno obrezovati, če pa že, pa to storimo takoj po cvetenju, saj cvetijo na poganjkih iz starega lesa. Stare sorte so tudi zelo odporne proti boleznim in škodljivcem ter imajo omamno dišeč vonj.

Odprte cvetove vrtnic nabiramo dopoldne, takoj ko se posuši jutranja rosa. Sušimo cvetne lističe, nežno odprte popke in jeseni tudi plodove vrtnic, oziroma šipke. Sušimo jih v senci, na toplem prepihu, ali pa jih takoj predelamo v različne izvlečke. Zdravilne učinkovine v vrtnici so njeno hlapno olje, vitamini – C, B, E in K, flavonoidi in tanini.

Vrtnica torej ni samo okrasna, temveč tudi zdravilna rastlina. Deluje protidepresivno, pomirjevalno, proti krčem (spazmolitično), spodbuja izločanje žolča, čisti kri, krepi ledvice, lajša izkašljevanje, uravnava menstrualni ciklus in še marsikaj. Uporabljamo jo v obliki poparkov, prevretkov, tinktur

Danes je izjemno cenjeno njeno eterično olje, ki je eno najpomembnejših olj v aromaterapiji in je sestavni del več kot 95 % vseh parfumov. Vrtnično olje vsebuje preko 300 kemičnih komponent, od katerih je več kot polovica še neraziskanih. Komponente v eteričnem olju se precej razlikujejo tudi glede na vrsto vrtnic.

V zdravilstvu je eterično olje vrtnice pomembno pomirjevalo za živce. Zelo se priporoča pri žalosti, ob tesnobi in depresiji ter ob izgorelosti. Uporabimo ga, kadar občutimo pomanjkanje ljubezni. Eterično olje deluje tudi protimikrobno (uničuje bakterije, viruse in glivice), antiseptično, protivnetno, antioksidativno (pomlajevalno) ter spodbuja spolno slo (deluje kot afrodiziak).

Zaradi visoke cene eteričnega olja (10 ml pravega eteričnega olja vrtnice stane cca. 250 €), pa je v prodaji veliko ponaredkov. Za zdravilne namene je seveda potrebno uporabiti pravo eterično olje, ki je primerno tudi za uživanje, a če z njim še nimamo izkušenj, se najprej raje posvetujmo z izkušenim aromaterapevtom.

Eterično olje vrtnice je pridobljeno z destilacijo cvetnih lističev, katere stranski produkt je destilat ali hidrolat, oziroma rožna voda. Največja svetovna pridelovalca eteričnega olja vrtnic sta Iran in Bolgarija. Ker se pri konvencionalni pridelavi vrtnic uporablja veliko pesticidov, je še posebej pomembno, da za namene zdravljenja in kulinarike uporabljamo samo ekološko pridelane rastline in njihove izvlečke.

Izvlečki vrtnic se uporabljajo tudi v kozmetičnih izdelkih, saj delujejo dobrodejno na kožo. Vrtnica deluje hladilno, blaži vnetja, krči podkožne žilice in tkiva (zoži pore). V kozmetične namene uporabljamo tako rožno vodo in eterično olje, kot tudi šipkovo olje. Rožno vodo uporabljamo kot tonik, za vlaženje suhe, opečene, razpokane in občutljive kože, eterično olje pa kot parfum, oziroma dodatek za odišavljanje kozmetičnih izdelkov. Preko opojnega vonja vplivajo vrtnice v kozmetiki in lepotnih izdelkih tudi na izboljšanje našega razpoloženja, kadar te izdelke uporabljamo. Pri vnetjih očesne veznice lahko rožno vodo uporabimo tudi za spiranje oči.

Iz koščic šipkov enocvetnih različic (Rosa rugosa, Rosa canina in Rosa englanteria) pridelujejo šipkovo olje, ki je znano tudi kot Rosa mosqueta oil. To olje vsebuje veliko koristnih maščobnih kislin, vitaminov, antioksidantov in je vsestransko zdravilno za kožo. Krči tkiva, strjuje kri, vsebuje flavonoide in karotenoide ter je primerno za nego vseh tipov kože, tudi k nečistočam in rdečici nagnjene aknaste ali občutljive kože. Šipkovo olje gladi gubice, pomlajuje kožo in jo naredi svilnato mehko.

Rožna voda ima dolgoletno tradicijo uporabe v kulinarične namene, predvsem v nekaterih azijskih in bližnjevzhodnih državah. Turški med in ratluk sta tradicionalni sladici, ki sta začinjeni z rožno vodo, pa tudi baklave ter indijski sladici rasgulla in gulab jamun. Tudi vrtnični sorbeti, marmelade, sladoledi, bonboni in želeji ter zamrznjene vrtnične pene kot odlične aromatične sladice predstavljajo nevsakdanji zaključek obedov. Za zdravilne in kulinarične namene niso primerni križanci domačih vrtnic, temveč sorte Rosa gallica, Rosa centifolia, Rosa rugosa, Rosa damascena, Rosa laevigata

V ajurvedski medicini vrtnici pripisujejo, da osvežuje um in duha ter ohlaja telo, Kitajci pa cvetove vrtnic uporabljajo za spodbujanje energije či ter proti zastajanju energije v jetrih.

Značaj vrtnice je sladek, nevtralen in malo hladi.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO VRTNIC
 
  • Zdravilna tinktura iz cvetov vrtnic:

Ob driskah ter leni prebavi je priporočljivo jemanje vrtnične tinkture trikrat dnevno po 1 žličko. Če ji dodamo plahtico, belo mrtvo koprivo ter rman, se lahko uporablja tudi za urejanje mesečnega ciklusa pri nerednih menstruacijah. Če so menstruacije premočne, tej mešanici dodamo še tinkturo plešca. Vrtnično tinkturo pripravimo tako, da cvetne (venčne) lističe vrtnice sorte Rosa gallica prelijemo z alkoholom in po treh tednih precedimo.

  • Recept za aromaterapevtsko masažno olje z vrtnicami:

Za izdelavo vrtničnega masažnega olja potrebujemo 2 ml rožnega olja (40 kapljic), ki ga primešamo k 100 ml olja jojobe. Dišeče masažno olje uporabimo ob stresu, izčrpanosti, depresivnem razpoloženju ter za spodbujanje počasne prebave.

  • Kristalizirani sladki cvetovi vrtnic:

Za pripravo kristaliziranih vrtničnih cvetov potrebujemo 1 jajčni beljak, nekaj kapljic vode, skodelico sladkorja v prahu in skledo celih cvetnih lističev vrtnice. Najprej z vilicami do belih mehurčkov stepemo jajčni beljak in vodo. Nato vzamemo čopič in s pridobljeno zmesjo premažemo lističe vrtnic, ki jih zatem nežno potresemo s sladkorjem v prahu. Tako pripravljene cvetne lističe položimo na peki papir in jih pustimo stati nekaj časa (okoli 3 dni), da se dobro posušijo. Po tem času jih hranimo v tesno zaprti posodi.

  • Božanska vrtnična marmelada iz cvetnih lističev:

Za pripravo marmelade potrebujemo 300 g neškropljenih vrtničnih listov, ki jim odrežemo beli del, 500 g sladkorja, 600 ml vode, v katero lahko preko noči namočimo tudi cvetove lipe, sok 1 limone in 20 g jabolčnega pektina. Vrtnične liste najprej prelijemo z limono in dobro pomešamo. Nato jih posujemo še s polovico sladkorja, premešamo in pustimo stati nekaj ur, da spustijo aromo in barvo.

Po nekaj urah iz njih iztisnemo sok, ki ga damo na stran. Nato zavremo vodo, vanjo vsujemo preostali sladkor, pomešan s pektinom, in s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro premešamo. V vodo s sladkorjem in pektinom nato vsujemo ožete vrtnice in zmes kuhamo še 10 minut, da se lističi zmehčajo. Zatem ugasnemo in primešamo tekočino, ki smo jo na začetku iztisnili iz cvetnih listov. Če so lističi preveliki, jih lahko spasiramo še s paličnim mešalnikom, sicer pa vročo marmelado takoj shranimo v sterilne kozarčke ter jih dobro zapremo.

  • Recept za slasten žele z vrtnicami in šampanjcem:

Za pripravo vrtničnega želeja s šampanjcem potrebujemo 5 lističev želatine, 500 ml šampanjca, 140 g sladkorja, 2 žlici rožne vode (hidrolat vrtnice) in 1 pest narezanih vrtničnih listov. Želatino namočimo v hladno vodo in razpustimo. Polovico penečega vina (250 ml) počasi segrevamo in v njem raztopimo sladkor. Ko je sladkor raztopljen, mešanico vmešamo v raztopljeno želatino, dobro premešamo ter dodamo še preostanek penečega vina, rožno vodo in rožne lističe. Maso vlijemo v silikonske modelčke za mafine in nekaj ur ohlajamo, da se žele dobro strdi. Okrasimo ga s stepeno sladko smetano ter svežimi malinami in postrežemo. Za pripravo veganske različice vrtničnega želeja lahko namesto želatine uporabimo 15 g jabolčnega pektina.

  • Recept za maroško mešanico začimb ras el hanout z dodatkom vrtnic:

Ras el hanout je tradicionalna maroška začimbna mešanica, ki se uporablja za začinjanje riža, mesa, omak, ki se počasi kuhajo (na primer tradicionalni maroški tajine) … Za pripravo te začimbne mešanice z vrtnicami potrebujemo: poprova zrna, vrtnične popke, kardamom, galgant, muškatni cvet, muškatni orešček, koriandrove plodove, kurkumo, žafran, kumin, cimet, piment, klinčke, ingver, črno kumino, janež, kajenski poper in cvetove sivke. Vse začimbe v enakomernih deležih damo v električni mešalnik in vse skupaj zmeljemo. Mešanico hranimo v dobro zaprti posodi, na temnem in hladnem mestu. Po okusu mešanico uporabimo za začinjanje raznih jedi s krompirjem ali rižem, mesa in rib, tofuja, marinad, juh, zelenjavnih omak …

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!