Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ARNIKA (Arnica montana)

NAVADNA ARNIKA - ARNICA MONTANA

Navadna arnika (latinsko ime Arnica montana) je prezimno trdna trajnica iz družine nebinovk (Asteraceae), ki zraste od 20 do 60 cm visoko. Razširjena je skoraj po celotni Evropi. Raste na goratih območjih in višjih predelih (gorski travniki, visoka barja), vse do skoraj 2000 m nadmorske višine. Uspeva na osiromašeni zemlji, ki ne vsebuje veliko apnenca, na svetlih, odprtih področjih, kjer je dovolj vlage.

Ovalni, z dlačicami prekriti listi tvorijo križno rozeto, iz katere proti poletju požene visoko, čvrsto, ne preveč razvejano steblo, na katerem sta še eden do dva para nasprotnih stebelnih celorobih listov. Rodovno ime Arnica izhaja iz grške besede arna, ki pomeni ovca, in opisuje njene mehke, dlakave liste. Na vrhu stebla se rastlina razveja in običajno na njej najdemo po tri cvetne koške s toplo obarvanimi rumeno oranžnimi socvetji, ki se odpro proti koncu junija in v juliju. Vsako koškasto socvetje obdajajo ostri ovojkovi listi, ki so prekriti z rumenkastimi dlačicami.

Cvetovi v socvetju so cevasti in jezičasti. Cevasti cvetovi se nahajajo v sredici in so dolgi okoli 15 mm, jezičasti cvetovi pa so na robovih cvetnega koška. Slednji so dolgi okoli 30 mm, imajo dobro vidne vzdolžne žile in se zaključijo s tremi zobci. V cvetovih vsebuje arnika veliko karotenoidov, ki ji dajejo njeno čudovito sončno barvo. Vsaka cvetna glavica, ki jo pogledamo na gorskem travniku, je drugačna in razgibana, saj rada vrtinči in obrača svoje jezičaste cvetove.

Arnika je zdravilna rastlina, ki v sebi zadržuje veliko eteričnih olj. Njen vonj se preobraža in tako ima rastlina v vsakem svojem delu drugačen vonj. Zgoraj, v cvetu, diši medeno sladko, na košarici je njen vonj zelo začimben, balzamičen in smolnat, v korenini pa rahlo oster in trpek. Tudi po kemični sestavi se eterična olja v posameznih delih rastline zelo razlikujejo. Eterično olje v glavici je masleno, oranžne barve in vsebuje okoli 15 % maščobnih kislin, medtem ko je eterično olje iz korenin svetlo rumene barve, ima močan vonj in ni tako mastno.

Za zdravljenje je pomembna celotna rastlina. Obstaja veliko vrst arnike, nekateri jo tudi gojijo. Vendar kljub temu da imajo tudi druge vrste podobno kemično sestavo, je le ena arnika – Arnica montana, tista, ki je najpomembnejša, tako v klasični medicini, kot tudi v homeopatskem, antropozofskem in naravnem zdravljenju. Za uporabo v zdravilne namene so primerni tako sveži, kot posušeni cvetovi arnike.

Navadna arnika deluje protimikrobno, protivnetno in analgetično. Uporablja se predvsem za zdravljenje notranjih poškodb (v obliki homeopatskih pripravkov) in ran. Pospešuje celjenje in deluje protibolečinsko pri udarninah, zmečkaninah, podplutbah, zvinih, zlomih … Kemične spojine iz arnike zmanjšajo sprijemanje trombocitov, kar zmanjšuje nastanek podplutb.

Najpogosteje uporabljamo obkladke, ki smo jih naredili z razredčeno tinkturo ali s poparkom arnike. Tinkturo redčimo z vodo v razmerju vsaj 1 : 50, sicer lahko povzroči draženje in vnetje kože. Obkladki ali nežni polivi (spiranje) z razredčeno tinkturo delujejo zelo ugodno pri abscesih, tvorih, zanohtnicah, trombozah, vnetih in krčnih žilah. Uporabljamo jo predvsem pri zaprtih poškodbah za zmanjšanje oteklin, pordelosti in hitrejše okrevanje. Na poškodovano kožo pripravkov iz arnike načeloma ne nanašamo. Če pa želimo z arniko razkužiti rane, pomešamo 2 žlici tinkture arnike s 500—750 ml prekuhane hladne vode in to tekočino uporabimo za izpiranje ran.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja tako imenovan »arnikin cvet« za vtiranje pri mišičnih bolečinah in revmatičnih težavah z mišicami in sklepi, pa tudi pri vnetjih na mestu pikov žuželk. Razredčena tinktura se uporablja tudi za grgranje in izpiranje ustne votline, pri vnetjih ustne sluznice, vnetjih dlesni in aftah. Daljša uporaba arnike v obliki obkladkov (pri oteklinah, nategnjenih mišicah, zvinih) lahko izzove kožna vnetja, kar bomo preprečili, če bomo na prizadeta mesta večkrat na dan nanesli kakšno mazilo ali olje. Mazilo iz arnike se dobro obnese tudi pri kroničnem venskem popuščanju.

Pri revmatičnih težavah se bolje obnesejo pripravki iz arnike v obliki gelov. Pripravki iz arnike so zaradi toksičnosti seskviterpenskih laktonov v glavnem omejeni na zunanjo uporabo. Notranje se lahko uporabljajo le homeopatski in antropozofski pripravki iz arnike, ki so zelo razredčeni.

Jemljejo se za zmanjšanje krvavitev in hitrejše celjenje, pri bolečinah v mišicah po preobremenitvi ter pri obolenjih venskega in arterijskega sistema. Arnike ni priporočljivo vnašati v telo, zato je v obliki čajev ali tinkture ne uživamo, saj lahko pri predoziranju pride do bruhanja, bolečin v trebuhu, palpitacij, težav z dihanjem in s srcem, krvavega bruhanja in pri večji količini celo smrti. Med nosečnostjo in dojenjem je uporaba arnike odsvetovana.

Zanimivo je, da so zdravilne učinke arnike odkrili relativno pozno, šele v 16. stoletju. A kljub temu da ima v ljudski medicini relativno kratko zgodovino, je dandanes arnika eno izmed najbolj poznanih in najpogosteje uporabljanih zelišč za zdravljenje vsakdanjih poškodb. Danes je arnika zaščitena v skoraj vseh evropskih državah.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ARNIKE
 
  • Recept za pripravo zdravilne tinkture iz arnike:

Za pripravo arnikine tinkture potrebujemo 100 g drobno narezanih cvetov arnike, ki jih prelijemo s 500 ml 50 % alkohola. Tako namočeno arniko v kozarcu za vlaganje pustimo 3 tedne. Vmes kozarec večkrat pretresemo. Po treh tednih alkohol odlijemo in shranimo v čisto (temno) steklenico, na cvetove pa lahko še enkrat nalijemo novo žganje ter postopek ponovimo. Tinkturo arnike razredčeno uporabimo zunanje, za lajšanje težav in notranje celjenje v primeru poškodb.

  • Krepčilna kopel z arniko:

Za pripravo dobrodejne zeliščne kopeli z arniko potrebujemo 200 g sladkorja, 100 g grenke soli (Epsom sol) in 3 žlice tinkture arnike. Vse skupaj vsujemo v kad s toplo vodo, z roko premešamo in se nato v njej okopamo za 20 minut.

  • Recept za dobrodejno masažno olje z arniko:

Za pripravo masažnega olja iz arnike potrebujemo 100 g suhih cvetov arnike, ki jih prelijemo s 500 ml kvalitetnega hladno stiskanega olja (olivno ali arganovo olje …). Vse sestavine damo v kozarec za vlaganje, ki ga dobro zapremo in postavimo na sončno mesto. Po treh tednih olje precedimo in ga prelijemo v sterilno temno steklenico. Oljni izvleček arnike uporabimo za zdravljenje poškodb, masažo bolečih mišic in sklepov, z njim lajšamo bolečine ob artritisu ali pospešimo okrevanje po intenzivnejši športni aktivnosti.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!