Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ČISTILNA GLINENA MASKA
(recept za pripravo domače maske za nego kože)

ČISTILNA GLINENA MASKA

Glina spremlja človeka že iz pradavnine. Služi našim zelo različnim potrebam – uporabljamo jo za izdelavo lončevine in v naravnem zdravilstvu, zaradi njenih čudovitih čistilnih in negovalnih lastnosti pa jo dodajamo tudi mnogim kozmetičnim izdelkom. Zaradi svoje edinstvene kemične sestave deluje glina na naš organizem izjemno terapevtsko.

V kozmetiki glino pogosto uporabljamo za pripravo zdravilnih oblog ali obkladkov, pa tudi v zobnih pastah, milih, šamponih, maskah ter v luščilih ali »peelingih« za obraz in telo. Glina, ki jo naneseš na kožo, nase veže toksine in druge nečistoče iz kože, kožo globinsko očisti, jo napne, pomaga izboljšati njeno strukturo, kožo revitalizira ter poživlja krvni obtok v podkožnih kapilarah. Deluje protivnetno in antiseptično, saj preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov na naši koži. Glina spodbuja obnavljanje celic in s tem celjenje tkiv. Zmanjšuje tudi pigmentacijo ter s tem dobrodejno prispeva k bolj enakomernemu tenu kože.

Glinena maska za obraz je zelo primerna za nego mastne kože, vendar jo lahko uporabiš tudi pri suhi koži, pri čemer je pomembno le, da skrajšaš čas delovanja maske ali pa glino uporabiš le kot hiter peeling.

Bolje, kot da kupuješ v naprej pripravljene glinene maske je, da kupiš suho glino, ki jo s toplimi tekočinami zmešaš tik pred uporabo. Seveda pa ji lahko dodaš tudi zelišča, ki blagodejno vplivajo na kožo. Sama svoji mešanici glinene maske (suho mešanico najdeš tudi v naši spletni trgovini) dodam posušeno korenino sleza, cvetove kamilice in spirulino.

Zakaj? Korenina sleza v glineni maski deluje kot sredstvo za vlaženje in mehčanje kože. Kamilica blaži vzdraženost pri utrujeni in občutljivi koži. Kožo tudi pomiri in mehča. Tudi spirulina s svojim blagodejnim delovanjem zaradi visoke vsebnosti vitamina A, vitamina B-12, železa in kalcija, deluje kot čudovit naravni tonik za kožo. Kožo prebudi, omili njeno povešenost in gubice, ter se bori proti prostim radikalom, ki povzročajo izgubo kolagena v koži. Spirulina preprečuje tudi vnetja in pomaga koži, ki je nagnjena k nastanku aken, rdečici ali izpuščajem.

Pri pripravi glinene maske uporabi zelo toplo tekočino, da aktiviraš zelišča, ki so v njej. Zmešaj jo 5 minut pred nanosom na obraz, dekolte in ramena (v bistvu jo lahko naneseš na celotno telo). Pri mešanju maske uporabi leseno ali plastično žlico, nikakor ne kovinske.

Masko pripraviš tako, da dve žlici glinenega prahu v skodelici zmešaš z dvema do tremi žlicami tekočine. Pri normalni do mastni koži lahko kot tekočino uporabiš toplo vodo z limono, zeleni ali zeliščni čaj (timijan, žajbelj, rman, sivka …); pri suhi koži pa lahko uporabiš toplo vodo z medom, navadni jogurt, namok slezove korenine, rožno vodo ali kanček olja (konoplja, mandelj, jojoba, lan …). Skratka, karkoli ti trenutno »zadiši«, pa tudi če je to le topla voda.

Zmes nanesi na očiščeno in osušeno kožo obraza in vratu, izogni se le predelov okrog oči in ust. Masko pusti delovati okoli 15 minut. Če imaš mastno kožo, lahko pustiš, da se maska na koži povsem posuši, pri suhi koži pa jo je potrebno sprati že po desetih minutah. Ob spiranju maske lahko z mokrimi rokami najprej zaokrožiš po obrazu, da narediš nežen peeling, nato pa masko temeljito speri s kože.

Tako pripravljena glinena maska bo kožo očistila nečistoč, zaradi česar je odlična za razstrupljanje kože. Po uporabi maske kožo osveži s tonikom in nanjo nanesi hranilno kremo.

Sama si glineno masko zelo rada pripravim z navadnim jogurtom. V tem primeru se maska sicer ne strdi, a moja koža je po uporabi čudovito očiščena in osvežena.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!