Brezplačna dostava po Sloveniji za vse nakupe nad 70 €!

ČRNA DETELJA (Trifolium pratense)

ČRNA DETELJA - TRIFOLIUM PRATENSE

Črna detelja ali travniška detelja (latinsko ime Trifolium pratense) velja v kmetijstvu za eno pomembnejših rastlin, ki pripomorejo k izboljšavi tal. Tako kot druge vrste detelje, ima v koreninskih kolencih (gomoljčkih) simbiotske bakterije, ki iz zraka črpajo dušik in ga spremenijo v takšno obliko, da se z njim lahko hranijo rastline, s čimer se znatno izboljša rodovitnost zemlje. Gojijo jo tudi kot krmno rastlino. Črna detelja pa ni koristna le za namene kmetijstva, uporabljamo jo tudi v naravnem zdravilstvu, kjer velja za eno najstarejših zdravilnih rastlin.

Črno deteljo uvrščamo v družino metuljnic (Fabaceae). Je plazeča se krovna rastlina, ki ima rada rahlo zemljo, dobro odvajanje vode, hladno pomlad in sončno poletje. Raste na sončnih travnikih, pašnikih in gozdnih robovih po vsej Evropi. Razmnožuje se s semeni. Je trajnica in zraste 20 do 30 cm v višino, njene koreninice pa lahko segajo do 2 m globoko. Kot ostale detelje, ima tudi črna detelja na koncu dolgega peclja po tri okroglaste jajčaste lističe z bledimi lisami v sredini. Cveti od maja do septembra. Njena kroglasta socvetja so sestavljena iz številnih rožnato vijoličnih cvetov, ki vsebujejo obilico nektarja in so odlična paša za čebele. Njeni cvetovi imajo prijeten, kiselkasto sladek, po medu dišeč vonj in prav tak okus.

Za uporabo v zdravilne namene ob suhem in sončnem vremenu nabiramo cvetočo zel. Cvetovi črne detelje se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje kroničnih težav s kožo, kot so izpuščaji in psoriaza ali luskavica. Močan poparek iz cvetov, s katerim umivamo kožo ali delamo obkladke, zdravi kožne težave.

Čaj črne detelje pa je dobro tudi piti, saj pomaga pri krvavitvah v črevesju in ob driski. Poparek iz cvetov pijemo tudi pri bronhitisu, saj blaži kašelj in znižuje vročino. Pa tudi sicer deluje zdravilno na dihala in se priporoča ob astmi. Raziskave kažejo, da črna detelja pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja, zaradi česar je priporočljiva za diabetike. Je odlična zdravilna rastlina za ljudi, ki jih muči depresija in slabi živci. Prav tako zvišuje nivo dobrega holesterola in upočasnjuje izgubo kostne mase.

Danes je uporaba črne detelje najbolj pogosta ob težavah v menopavzi. V te namene se uporabljajo pripravki, ki so pridobljeni iz listov in cvetov črne detelje. Črna detelja je estrogenski adaptogen – to pomeni, da glede na potrebe telesa poveča ali zmanjša raven estrogena v organizmu. Dokazano je, da imajo izoflavoni (fitoestrogeni ali fitosteroli), ki jih vsebuje črna detelja, blage estrogene učinke. Tudi s kliničnimi preizkusi so dokazali, da z njimi lahko ublažimo številne simptome menopavze, kot so vročinski oblivi ali valunge (v kombinaciji z navadno konopljiko), prekomerno potenje, razpoloženjska nihanja, nemir, razdražljivost, depresivno razpoloženje in še kaj.

Črna detelja bo delovala dobrodejno tudi na mlajše ženske, zato jo lahko uporabljajo ženske vseh starosti. Prav tako jo lahko uporabimo ob neplodnosti tako pri ženskah, kot pri moških. Pomagala bo pri otrdelih mlečnih žlezah ter olajšala občutljivost in bolečine v dojkah. Pomaga tudi pri lajšanju simptomov predmenstrualnega sindroma.

A ravno zaradi sestavin, ki imitirajo estrogen, črne detelje ni priporočljivo uživati, kadar jemljemo hormonska zdravila. Tudi med nosečnostjo in dojenjem njena uporaba ni priporočljiva. Prav tako ne pri hormonsko odvisnem raku na prsih ali maternici.

Črna detelja vsebuje veliko mineralov kot so kalcij, mangan in selen, pa tudi eterično olje, čreslovine, tanine, saponine, flavonoide, sluzi … Deluje blago diuretično, protivnetno in proti krčem (spazmolitično delovanje).

Značaj črne detelje je sladek in hladen.


ZANIMIVI RECEPTI ZA UPORABO ČRNE DETELJE
 
  • Fitoestrogenska juha:

Z zmanjšanjem uživanja mesa lahko dobrodejno vplivamo na težave z menopavzo. Le tega lahko nadomestimo s stročnicami, ki so odličen vir izoflavonov in beljakovin.

Za juho potrebujemo 300 g različnih stročnic v približno enakih delih (črni fižol, maslenec, soja, fižol mungo, bob …), večjo narezano čebulo, 4 zdrobljene stroke česna, 3 žlice olivnega olja, 100 g narezanega brokolija, 100 g narezanega korenčka, pest narezanih listov črne detelje, sol, poper, čili, kumin, šetraj in timijan po okusu.

Stročnice čez noč namakamo v veliko vode. Zjutraj vodo odlijemo in prilijemo svežo. Zavremo za 5 minut. Nato vodo še enkrat odlijemo in jo nadomestimo s svežo. Vodo posolimo in stročnice skuhamo do konca. Ko so mehke, jih z vodo vred s paličnim mešalnikom spasiramo v kašo.

Na olivnem olju zarumenimo čebulo, dodamo zelenjavo, česen in ko česen zadiši, prilijemo toliko vode, da v njej podušimo zelenjavo (15 minut). Nato dodamo fižolovo kašo, nasekljano deteljo, začimbe in sol po okusu. Če je pregosto, dolijemo še malo vode. Ko zavre, ugasnemo in juho postrežemo potreseno s čilijem in morda žlico kisle smetane.

  • Recept za čaj črne detelje:

Za pripravo čaja 1—2 žlički cvetov in listov črne detelje prelijemo s skodelico vrele vode in po desetih minutah precedimo. Popijemo tri skodelice čaja dnevno. Z blagim poparkom lahko spiramo tudi oči ob vnetju.

  • Tinktura proti valungam s črno deteljo (za ženske v menopavzi):

Enake deleže cvetov in listov črne detelje ter semen navadne konopljike prelijemo z žganjem (ali kisom) v razmerju 1 : 5. Po treh tednih precedimo. Tinkturo jemljemo trikrat dnevno po 30 kapljic, ob težavah z vročinskimi oblivi (valungami). Ko občutimo, da oblivi niso več tako intenzivni in pogosti, začnemo tinkturo jemati le enkrat dnevno.

PREVERI AKTUALNO
PONUDBO IZDELKOV

Ne zamudite ugodnosti

Prijavite se na novice in prejmite popust v višini 5€ na prvi nakup!

Prejmite obvestila o akcijah, novih člankih in mnogo več!